• Toerisme
  • Nederlands
  • Français
  • Deutsch
  • English

Toeristische beschrijving

Maaseik. Parel van Maasland en Euregio

In 1977 ontstond de huidige stad Maaseik door de samenvoeging van de gemeenten Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren.
Een unieke combinatie van twee landschapsgebieden: het Maasland en de Kempen.

Maaseik, groot 7.692ha, is een regionaal centrum, dat de laatste jaren meer en meer furore maakt als toeristische trekpleister. De centrale ligging in de Maasvallei en de aanwezigheid van uitstekende verbindingswegen maken de weg naar Maaseik gemakkelijk.
Maaseik kan vele troeven voorleggen: onderwijs, verzorgingscentrum, sport- en cultuurcentrum, handel en winkelen, natuur en recreatie en natuurlijk toerisme.

Markt MaaseikDe historische markt – de mooiste van België – blijft het internationaal trefpunt, waar de meest uiteenlopende activiteiten plaatsvinden. Kenmerkend zijn de prachtig gerestaureerde panden in Maaslandse renaissance.
Bekend is uiteraard de oudste apotheek van België, die hier in 1704 werd geopend en de tweede rijkste kerkschat in Limburg met onder andere de Codex Eyckensis (oudste evangelieboek van de Benelux, 8ste eeuw) en de oudste textilien van West-Europa. Uniek is eveneens de aanwezigheid van diverse religieuze bouwkunsten in één stad: romaans-gotische kerk, drie barokkerken, laat-gotische kerk, neo-classicistische kerk.
Op vlak van de wereldlijke bouwkunst biedt Maaseik bijna alle stijlen (vakwerk, romaans, gotisch, renaissance, barok, 19de eeuw).

De Maaseikenaren zijn vanaf hun geboorte fijnproevers. Het culinair toerisme draait tijdens ieder seizoen op volle toeren en er is voor elke smaak en iedere beurs wat wils.

HeerenlaakTussen Maaseik en Thorn (Nl.) situeren zich de twee grootste binnen-jachthavens van Europa. De Maas heeft tientallen geheimzinnige grindmeren, die uitnodigen tot verkenning met zeil- of motorboot.

NatuurZoekt u het liever in de natuur ?
Dan bent u van harte welkom in Neeroeteren en Opoeteren, voor o.a. een lange wandeling in de uitgestrekte bossen of een bezoek aan de talrijke watermolens in het Oeterdal !

Maaseik heeft iedereen iets te bieden. Elk stukje kan als een onderdeel tot een grote puzzel worden samengelegd, die de gast voldaan terug naar huis laat keren. Of het nu voor een dagverblijf of voor een langer verblijf is, er rest slechts één advies: kom eens genieten in Maaseik.