Bordeaux huisvuilzakken geldig tot eind 2021

15
dec
2020

Begin dit jaar dook de grijze huisvuilzak voor het eerst op in het straatbeeld. Deze nieuwe afvalzak uit gerecycleerd materiaal vervangt de bordeaux zak die Limburg.net in heel Limburg gebruikte. Op het moment van de invoering van de grijze huisvuilzak was er nog geen duidelijkheid over de geldigheid van de oude bordeaux zak. Nu het merendeel van de Limburgse gemeenten in 2022 overstapt naar een nieuw inzamelsysteem is ook de geldigheid van de oude bordeaux zak beperkt tot 31 december 2021.


Nieuwe afvalzakken voor nieuwe ophaling
Enkele maanden geleden werd beslist dat de afvalophaling in heel wat Limburgse gemeenten er vanaf 2022 anders zal uitzien. Dankzij het nieuwe Optimo systeem kunnen vanaf volgend jaar alle afvalzakken in 1 vrachtwagen aan huis worden opgehaald. De oude bordeaux huisvuilzak was niet geschikt voor deze manier van ophaling. Daarom werd bij de invoering van de nieuwe grijze zak al meteen werd gekozen voor een sluitingssysteem dat wel geschikt is. Ook de andere soorten afvalzakken voor tuinafval en pmd zullen worden aangepast aan deze nieuwe ophaling.

Uitdoofscenario voor de bordeaux huisvuilzak
De oude bordeaux huisvuilzak is sinds begin dit jaar niet meer te koop in de winkel. Heel wat mensen beschikten echter wel over een voorraad bordeaux zakken dankzij hun goede sorteergedrag. De geldigheid van de bordeaux huisvuilzakken is nu vastgelegd op 31 december 2021. Op dat moment is niet alleen de definitieve omschakeling naar de grijze huisvuilzak maar ook naar de nieuwe pmd- en tuinafvalzakken voorzien. Door tijdige communicatie heeft iedereen echter de kans om zijn bestaande afvalzakken op te gebruiken. Op dit moment is er dan ook geen inruilmogelijkheid voorzien.