Regionaal Archeologisch Museum - Concept

Regionaal Archeologisch MuseumIn oktober 2005 gaf de Stad Maaseik Donald Janssen Ontwerpers uit Den Haag, (DJO) opdracht het museale interieur in een nieuw jasje te steken. Deze nieuwe inrichting van het Regionaal Archeologisch Museum werd ontworpen op basis van een programma van eisen en wensen van de museumstaf.

DJO stelde zich ten doel een visueel en technisch duurzame, (semie)-permanente inrichting te ontwerpen die de uniciteit van de collectie van het museum recht aan doet en tevens tot de verbeelding spreekt van de bezoeker. Het moest een opstelling voor alle leeftijden worden. Voor haar museale opdrachten werkte DJO nauw samen met ruimtelijk ontwerper Karel Buijn, uit Rijswijk.

Frederieke Jeletich, Cultuurproject, werd ingeschakeld om het inhoudelijke concept verder te ontwikkelen en alle museale tentoonstellingsteksten te schrijven. Zij werkte nauw samen met Elly van der Velde, van bureau Uit de Tijd. Mede door hun researchwerk en grote ervaring werd de inhoud sterk verbreed en verdiept.

Voorbereidingen RAMInhoudelijk samenstelling

Het verhaal van de collectie wordt verteld in 21 tijdblokken, van de oude steentijd via de Romeinen en de middeleeuwen tot aan de 19de eeuw. Het chronologisch thematische verhaal wordt op een viertal momenten ondersteund door sceneries, zeer realistische, verstilde voorstellingen van gebeurtenissen die zonder woorden een compleet verhaal verbeelden. Deze sceneries werden gebouwd door Gerry Embleton, een internationaal bekende Zwitserse scenery-bouwer. Voor het thema 'wonen in de nieuwe steentijd' bouwde André Schopman een deel van het interieur van een steentijdhuis op ware grootte na, met de originele materialen en slimme bouwmethoden.

De rode leidraad in het museum zijn de grondstoffen waaruit de voorwerpen vervaardigd werden. Hierdoor kan er ook een link gelegd worden naar de kruidentuin en het apotheekmuseum. Als ondersteuning voor deze leidraad werden voor het Archeologisch Museum demonstratie-filmpjes gemaakt die de bezoekers tonen hoe in vroegere tijden allerhande gebruiksvoorwerpen werden gemaakt.

Verder zijn voor de jongere bezoekers een negental aansprekende stripverhalen getekend door Teun Berserik, die elk aan de hand van een voorwerp uit de collectie een verrassende gebeurtenis uit het leven van ondermeer een 'steentijd' jongen en 'middeleeuws' meisje weergeven.

Concept RAMRuimtelijke uitwerking

De in de conceptfase voorgestelde thematische, vrijstaande eiland-opstellingen bleken al snel te weinig ruimte te bieden aan de gegroeide collectie. Er werd een nieuwe, andere vorm gevonden die het toegenomen aantal vitrines integreert in een aan de wanden gemonteerd, zwevend en golvend houten ‘lint’. Een uitdagend idee dat alleen een gespecialiseerde tentoonstellingsbouwer kan realiseren. Heijmerink Wagemakers uit Nieuwegein tekende voor de perfect uitgevoerde wandpanelen, met een gezamenlijk lengte van meer dan 71 meter! 
Dit lint is tevens de drager van de chronologische verhaallijn met een verwijzing naar de slagader van Maaseik, namelijk de Maas. De wand werd voorzien van een even grote reuze grafische kleurenprint.

Uitvoering RAMDoor het invallend daglicht te filteren met transparante donkere folies ontstaat een gelijkmatig laag-licht niveau waardoor het nieuwe halogeenspot-systeem van Lichtatelier BAVA uitstekend tot zijn recht komt. De vitrines zijn voorzien van de nieuwste mini LED-inbouwspots, ook een ontwerp van deze leverancier

Contactinformatie