De nieuwe blauwe zak komt eraan!

15
mrt
2021

In april is het zover. Dan introduceert Fostplus en Limburg.net de nieuwe blauwe zak. En dat is goed nieuws, want vanaf dan mogen alle plastic verpakkingen bij het pmd. Dat betekent dat je de zachte plastics niet meer naar het recyclagepark hoeft te brengen, maar ze vanaf 1 april bij je aan huis worden opgehaald.

Alle plastic verpakkingen in pmd-zak vanaf 1 april 2021

In de pmd-zak mogen op dit moment enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de nieuwe blauwe zak komen daar ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf 1 april allemaal in dezelfde zak sorteren. Alles samen goed voor ongeveer 8 kilogram extra afval in de pmd-zak.

Oude zakken blijven geldig

Wie nog maar net een rol pmd-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude zakken blijven nog tot 31 december 2021 geldig. Vanaf 1 april mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen. De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten: jouw supermarkt, buurtwinkel, enzovoort.  Ook aan de ophaling verandert er niets. Je mag de nieuwe blauwe zak dus op dezelfde dag buitenzetten als vroeger. Anders sorteren  dus, met meer comfort.

Wat met zachte plastics op het park?

Plastic verpakkingsafval, zoals een yoghurtpotje of folie, hoort vanaf april in de blauwe pmd-zak. Handig, want zo hoef je zachte plastics niet langer apart te sorteren en naar het recyclagepark te brengen. Daarom staat er in het park vanaf april 2021 geen container voor zachte plastics meer.

Heb je oude plastic tuinmeubelen, een plastic emmer of een overschot van een buis? Voor harde niet-verpakkingsplastics verandert er niets: je kan ze achterlaten in de container voor harde plastics in het recyclagepark.


 

Meer informatie?

Rond 15 maart ontvangt je een uitgebreide folderbij je thuis met alle details over de Nieuwe Blauwe Zak.

  • Sorteergids pmd
    Klik op foto om te vergroten.