Energieloze nachten

25
feb
2023
Laat jij de verlichting in jouw woning branden wanneer je gaat slapen? Wellicht niet, op een eventueel nachtlampje voor de kinderen na. Voor de openbare verlichting geldt eigenlijk hetzelfde. Bovendien kunnen we hier als stad flink wat geld mee besparen.

Het is niet nodig om de hele nacht alle lichten te laten branden. Om onze energiekosten te bekampen, zijn we – zoals je misschien al weet – al een tijdje volop bezig met de vervanging van onze openbare verlichting door duurzame ledverlichting. Op ons grondgebied is ongeveer 30% van de lampen intussen vervangen.

Als stad willen we nu echter nog een stapje verder gaan... Vanaf zondagavond 26 februari 2023 zal een groot deel van de lichten in onze straten en pleinen niet meer de hele nacht branden. Concreet houdt die beslissing in dat we, in samenspraak met netbeheerder Fluvius, overgaan naar een situatie waarbij we tussen 0u00 ’s avonds en 5u00 ’s morgens een groot deel van de verlichting gaan doven.

Een paar uitzonderingen op deze nieuwe maatregel:

  • van vrijdag op zaterdagnacht en van zaterdag op zondagnacht geldt dit niet, dan blijft het licht gewoon branden zoals voorheen.
  • voor de gewestwegen en aangelande straten (de straten die gekoppeld zijn aan een cabine op een gewestweg) verandert er niets. Deze blijven de hele nacht volledig verlicht.

We benadrukken dat het doven (en dimmen) van de verlichting slechts voor een korte verkeersluwe periode (tussen 0u00 en 5u00) van toepassing is.  Bovendien levert deze aanpassing een aanzienlijke jaarlijkse besparing op voor onze stad.