Maaseyck on Ice dit jaar zonder ijs

4
okt
2022

Stad Maaseik pakt ook dit jaar weer samen met cateringbedrijf Gastrimon uit met een schaatsbaan van maar liefst 525m² op de Markt. En dit keer ook volledig rond het standbeeld van de Gebroeders Van Eyck. Vanaf woensdag 30 november 2022 tot en met zondag 8 januari 2023 vindt Maaseyck on Ice plaats en kan je er elke dag terecht om te schaatsen.

Alleen is het dit jaar anders … Een leuke eindejaarssfeer hoeft de energiekosten immers niet de hoogte in te jagen! Stad Maaseik zet in 2022 in op zuiniger gebruik van energie en dat geldt ook voor de ijspiste! Daarom werd er dit jaar niet gekozen voor echt ijs op de piste, maar zal Maaseyck On Ice volledig ijsloos zijn!

Een bewuste keuze
Stad Maaseik en Gastrimon denken dit jaar zowel aan de bezoekers als aan slim energie besparen. Een nagenoeg perfecte en duurzame oplossing is een kunststofpiste. Een traditionele ijspiste bestaat al veel langer, maar is in deze tijd van torenhoge energieprijzen en bewuster omgaan met het klimaat geen verantwoorde keuze meer. Denk alleen al aan de energieverslindende generatoren die hard moeten draaien om het ijs te koelen. Een kunststofschaatsbaan daarentegen is dus niet alleen milieuvriendelijk maar ook goedkoper! Bij een kunststofbaan worden er geen generatoren gebruikt. Hierdoor is er geen of minder geluidsoverlast en ligt het verbruik van elektriciteit aanzienlijk lager. Ook het waterverbruik en de CO2 uitstoot liggen een stuk lager dan bij een klassieke ijspiste.

Maar kunststof is toch niet glad?
De kunststof schaatsbaan evenaart bijna het ‘echte’ ijs. Kunststof schaatsbanen hebben van nature meer weerstand, waardoor de glijeigenschappen iets minder zijn dan bij ‘echt ijs’. De kwaliteit van kunststof schaatsbanen is daarentegen wel constant, aangezien je geen sneeuwvorming of vervorming van het ijs hebt. Daarnaast hebben de buitentemperaturen geen invloed op de schaatskwaliteit.

Concessie
Maaseyck on Ice is een organisatie van Stad Maaseik in samenwerking met cateringbedrijf Gastrimon.

Contactinformatie