Metoo in de fifties? - vrouwen in de rock-’n-roll

metoofifties_letters.jpg

Vrouwen in de rock business, het is geen evident verhaal. Elk decennium heeft zijn door de industrie geprefabriceerde “poppemiekes”. Maar vrouwen met echte rock-uitstraling en credibility, die ook op termijn nog iets betekenen?  Daarvan zijn er niet zo veel, zelfs vandaag niet.

Ook in de roemruchte seventies en eighties kon je ze op één hand tellen  En in de sixties kom je niet veel verder dan Janis Joplin. Maar hoe zat het in de nog eerdere voorgeschiedenis van de rock – de zogenaamde ‘rock-’n-roll-revolutie’ van de fifties? En in de jaren die daaraan voorafgingen?

Ja, er valt beslist het één en ander te ontdekken, bijvoorbeeld over de grote blues madammen die toen al straffe standpunten innamen over agressieve mannen, lesbische relaties, prostitutie, … 

Of over een aantal strijdbare countryzangeressen en al de tegenkanting die ze kregen. Er was zelfs een vrouwelijke Elvis. Maar hoe komt het dat we daar vrijwel niets over horen?

Robert Van Yper (auteur en muziekkenner) komt het allemaal uit de doeken doen in een geanimeerde lezing, geïllustreerd met sociale duiding en veel muziekfragmenten.

De toegang is gratis.

Wil je deze lezing bijwonen, stuur dan een e-mail naar bibliotheek@maaseik.be  of bel naar 089 564 074. en wij houden u op de hoogte.

Van 10 maart tot 30 april 2022 plaatst de muziekafdeling van de bib sterke vrouwen in de kijker. Deze muzikale lezing kadert binnen dit thema.

Uitvoerder

Robert Van Yper

Wanneer

di 22 maart 2022 van 20:00 tot 21:30

Waar

bibliotheek - hoofdfiliaal Maaseik

Bleumerstraat 68
3680 Maaseik

Prijs

Gratis

Organisatie en contact

bibliotheek - hoofdfiliaal Maaseik

Bleumerstraat 68
3680 Maaseik

Contactinformatie