Nestkastjes banner

Nestkastjes gaan eikenprocessierups tegen

De eikenprocessierups zorgt al vele jaren voor overlast in Maaseik. Uit recent onderzoekt blijkt dat een natuurlijke manier van bestrijden het beste is om rupsen tegen te gaan, zonder de bomen te beschadigen. En dat doe je door de omgeving van de rupsen aantrekkelijk te maken voor de natuurlijke vijand van de rupsen: vogels. Het plaatsen van nestkasten is daarbij een handig hulpmiddel. Stad Maaseik, Velt en het BUSO Sint-Jansberg en technisch onderwijs Mosa-RT sloegen hiervoor de handen in elkaar!

Life Project Provinciaal Natuurcentrum
Stad Maaseik participeert in het Life Project van het Provinciaal Natuurcentrum. Dit project kadert in een ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder het gebruik van biociden. Mezen, kevers, sluipwespen en -vliegen spelen de hoofdrol in dit internationaal project.

In het kader hiervan hing stad Maaseik al verschillende nestkastjes op in natuurgebied De Brandt ter bestrijding van de eikenprocessierups. Want wist je dat van vijftien vogelsoorten is vastgesteld dat ze de eikenprocessierupsen eten! Onder andere de koolmees en de pimpelmees doen zich er tegoed aan of voeren ze aan hun jongen.

Samen tegen de eikenprocessierups
In samenwerking met stad Maaseik, BUSO Sint-Jansberg (houtbewerking) en het technisch onderwijs van campus Mosa-RT (laseren van de logo’s) maakt Velt nestkastjes die ingezet kunnen worden als bestrijding tegen de eikenprocessierups op locaties waar geen chemische bestrijdingsmiddelen worden ingezet, zoals jouw tuin.

Deze nestkastjes kan je kopen voor € 6 bij onze snelbalies. Je krijgt dan een bouwpakket met een handige handleiding en nuttige tips van Velt.

De nestkastjes zijn gemaakt uit kwaliteitshout (Rode Noorse Den) en speciaal ontworpen voor duurzaamheid en veiligheid van de vogels. De kasten zijn bijvoorbeeld dieper dan de vogelhuisjes uit de winkel, dit wilt zeggen dat de jonge vogels groter/ouder moeten zijn vooraleer ze kunnen uitvliegen en dus niet te jong het nest kunnen verlaten, waardoor er minder sterfte is.