Oproep: voorjaarszoekactie / opsporing Aziatische hoornaar

AZ hoornaar activiteit menu

OPROEP: VOORJAARSZOEKACTIE / OPSPORING AZIATISCHE HOORNAAR

In het Maasland (Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Maaseik, Kinrooi, As, en Zutendaal) is er een groep vrijwilligers (natuurliefhebbers, imkers, sympathisanten…) die zich inzet om nesten van de Aziatische hoornaar op te sporen. Omdat het aantal nesten de afgelopen jaren enorm is toegenomen, wordt er een oproep gedaan voor extra alertheid en eventueel hulp om de Aziatische Hoornaar in kaart te brengen en de verspreiding te beperken.

In samenwerking met de verschillende gemeentebesturen en lokale imkersverenigingen worden er in het voorjaar infodagen georganiseerd over de Aziatische hoornaar om een eerste voorjaarsactie op te starten. Tijdens de infosessie wordt er kort een beschrijving van de exoot gegeven en hoe er geprobeerd wordt om de Aziatische hoornaar te bestrijden. 

We zijn op zoek naar vrijwilligers of AH-spotters die een selectieve val in de tuin willen plaatsen en deze regelmatig controleren. 

De specifieke vallen worden met een lokvloeistof in de tuin geplaatst. In deze vallen zullen verschillende insecten terecht komen, maar de koningin van de Aziatische hoornaar kan er niet meer uit. De bedoeling is om koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen zodat ze niet verder een nest kunnen uitbouwen en zich zouden vermeerderen en verspreiden. Het plaatsen van een val is veilig en ongevaarlijk. Het vraagt echter wel een regelmatige controle. Wanneer men een Aziatische hoornaar opmerkt, moet dit gemeld worden bij de AH contactpersoon per gemeente (zie onder) en op www.waarnemingen.be.

Op die manier worden de locaties van Aziatische hoornaar in uw buurt en wijk in kaart gebracht, maar ook het aantal nesten wordt beperkt. 

Indien je geïnteresseerd bent om mee te werken en een koninginnenval in je tuin wil plaatsen, mag je je vrijblijvend inschrijven voor de infodag over de Aziatische hoornaar. Tijdens of na de infodag worden er vanuit de verschillende gemeenten selectieve vallen en lokmiddel ter beschikking gesteld. Later in het jaar volgt er nog een gerichte actie om nesten van de Aziatische hoornaar actief op te sporen. Hierover wordt later nog gecommuniceerd.

De infodagen over de voorjaarsactie en het plaatsen van lentevallen vinden plaats

  • op 9 maart in de Kinderboerderij Pietersheim, Neerharenweg 12, 3620 Lanaken
  • op 16 maart bij Bezoekerscentrum Connecterra Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen
  • op 9 maart in zaal Aud Lanker, Kruisstraat 7, 3650 Lanklaar
  • op 9 maart in het CC Neeroeteren, Scholtisplein 2, 3680 Maaseik
  • op 9 maart in het gemeentehuis, Breeërsteenweg 146, 3640 Kinrooi

telkens vanaf 10.00 tot 16.00 uur

Meld je aan bij je gemeente. Dit kan via mail of telefonisch:

 

Vanuit de Limburgse Imkersbond is er voor iedere gemeente een AH contactpersoon beschikbaar.

U kunt hier een vraag stellen of een melding doen.

 

 

Voor meer informatie over de Aziatische hoornaar:

https://vespawatch.be/ 
https://oeterbij.be/aziatische-hoornaar/

https://hoornaar.eu/

https://vlaamsbijeninstituut.be/expertisecentra/aziatische-hoornaar/

 

Alleen samen houden we deze exoot onder bedwang!

Uitvoerder

Limburgse imkersbond i.s.m. Stad Maaseik

Wanneer

za 9 maart 2024 van 10:00 tot 16:00

Waar

Cultureel centrum Neeroeteren

Scholtisplein 2
3680 Maaseik

Prijs

Gratis