energiesparen nieuws

Slim uit de crisis. Maaseik spaart samen!

3
okt
2022

Op deze manier komen we slim uit de energiecrisis, want sparen doen we samen!

Nu de herfst is aangebroken, draaien de verwarmingsketels weer op volle toeren... We hebben allemaal recht op een warme thuis, toch? Met de huidige energiecrisis nemen energiekosten een grote hap uit je maandelijks budget. Voor veel gezinnen en alleenstaanden zijn de prijsstijgingen direct voelbaar in hun portemonnee. Stad Maaseik wil daarom het goede voorbeeld geven en besparen op energie. Een aantal dingen die in oktober veranderen hebben betrekking op jou als inwoner:

Maaseik zet de knop om
thermostaat op 19°C

De verwarming zal in alle gebouwen van de stad, met uitzondering van woonzorgcentrum De Maaspoorte en groepsopvang Hopsa, een aantal graden naar beneden gaan. Net zoals in federale gebouwen streven we naar een temperatuur van 19°C. Het is daarom wel aangeraden om je wat warmer te kleden. Vanaf nu is het elke dag Dikketruiendag.

Licht uit

Licht uit
Het stadsbestuur heeft Fluvius gevraagd om zo snel mogelijk een afschakelplan in te stellen voor de verlichting op het openbaar domein. Op plaatsen waar de veiligheid hierdoor niet in het gedrang komt zal de verlichting in de nachtelijke uurtjes uit blijven. Denk eraan dat jijzelf iets moeilijker zichtbaar bent. Trek een fluohesje aan, neem een lampje mee. Dit jaar ben jij zelf het licht.

Verfrissende douche

verfrissende douche
Het nemen van een frisse douche is niet enkel beter voor het milieu, het spaart energie en het is nog gezond ook. Het stimuleert je immuniteit, je bloedsomloop en verstrekt je huid. Mooie voordelen dus. De temperatuur van de douches in elke sportinfrastructuur gaat daarom met een aantal graden naar beneden.

Hier geen overbodig energieverbruik

LED-verlichting
Aan sfeer hoef je dit jaar zeker niet in te boeten in Maaseik, maar het kan allemaal wel met een beetje minder energie. Je hebt het misschien al gemerkt aan de fonteinen, je kan ze in al hun pracht ook nu nog bewonderen, maar het water vloeit pas in mei weer.
Net zoals de openbare verlichting zal ook de sfeerverlichting dit jaar minder lang branden. Om nog meer energie te sparen werd er gekozen voor LED verlichting deze eindejaarsperiode.

Ijsloos schaatsen

ijsloos schaatsen
Schaatsen op de Markt in Maaseik kan weer vanaf 30 november, alleen is Maaseyck on Ice dit jaar volledig ijsloos. Er is gekozen voor een kunststofschaatsbaan die niet alleen milieuvriendelijk maar ook goedkoper is! Bij een kunststofbaan worden er geen generatoren gebruikt. Hierdoor is er geen of minder geluidsoverlast en ligt het verbruik van elektriciteit aanzienlijk lager. Ook het waterverbruik en de CO2 uitstoot liggen een stuk lager dan bij een klassieke ijspiste. En zelfs het schaatsen hoeft niet in te boeten bij al deze veranderingen want een kunststofijspiste evenaart bijna het ‘echte’ ijs, is constant en wordt niet beïnvloed door de buitentemperaturen.