Verkiezingen 2018

Op zondag 14 oktober 2018 worden nieuwe lokale en provinciale verkiezingen gehouden. Die dag brengen de Belgische inwoners van Maaseik hun stem uit voor de gemeenteraad en voor de provincieraad. 

In België ben je verplicht je stem uit te brengen vanaf de leeftijd van 18 jaar. Deze leeftijd moet je bereikt hebben op de dag van de verkiezingen zelf. 

Bericht tot oproeping van de kiezer.

Waar en wanneer kan je gaan stemmen?

Oefensessies elektronisch stemmen
De kiezers in Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren zullen op 14 oktober ook voor de eerste keer met de hulp van een stemcomputer stemmen. Wellicht wil je graag vooraf eens oefenen? Dat kan! Wij bereiden je graag voor tijdens onze oefensessies of bekijk alvast deze handleiding.

Je kan niet gaan stemmen?
In België geldt de stemplicht. Het is echter mogelijk dat je, om uiteenlopende redenen, op de dag van de verkiezingen niet naar het stembureau kunt begeven om je stem uit te brengen. Wat zijn geldige redenen waarom je niet kan stemmen?

Stemmen bij volmacht
Indien je een geldige reden hebt om niet te gaan stemmen, kan je met een volmacht iemand aanwijzen om in jouw plaats te gaan stemmen. Dit is niet verplicht. Meer info vind je hier.

Voordelen elektronisch stemmen
Het elektronisch stemmen heeft tal van voordelen. Zo verloopt het stemmen een stuk vlotter en blijven de stemlokalen langer open. Bovendien worden resultaten een pak sneller verwerkt. Telbureaus zijn immers overbodig en dus ook de voorzitters en bijzitters die er zouden zetelen. Dat betekent meer inwoners die van een rustige zondag kunnengenieten.

Nuttige info
Op de site van Vlaanderen kiest is ook allerhande nuttige info te vinden. Verder kan je ook altijd telefoneren naar het gratis telefoonnummer van de stad Maaseik 0800 20 560.

 

Contactinformatie