Verkiezingen. Inschrijven als niet-Belg.

Als inwoner van België kan je als niet-Belg vrijwillig deelnemen aan bepaalde verkiezingen.

Heb je de nationaliteit van een ander land van de Europese Unie (EU), kan je deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen en/of de verkiezingen van de Belgische leden van het Europees Parlement.

Als vreemdeling met een wettig verblijf in België, maar niet met de nationaliteit van een land van de EU, kan je deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen nadat je 5 jaar in België woont.

Als je wil deelnemen aan de verkiezingen, moet je je in beide gevallen wel vooraf inschrijven. Dat kan alleen als je ouder bent dan 18 jaar en niet ontzet bent uit het kiesrecht.

Je inschrijving kan je alleen aanvragen in de periode tussen de laatste verkiezing en het opstellen van de kiezerslijst voor de komende verkiezingen (1 augustus 2018). Als uit de controle van de voorwaarden blijkt dat je voldoet, word je erkend als kiezer via een beslissing van het schepencollege.

Eenmaal ingeschreven ben je kiesplichtig. Dit wil zeggen dat je, tenzij je wettig verontschuldigd bent (bvb wegens ziekte), je zoals een Belg verplicht moet deelnemen aan de verkiezingen.

Je kan wel, na de verkiezingen en vóór het opstellen van de kiezerslijst van de volgende gelijkaardige verkiezingen, een aanvraag indienen om terug geschrapt te worden als kiezer.

De volgende gemeenteraadsverkiezingen staan gepland op zondag 14 oktober 2018.

Bedrag om je in te schrijven als niet-Belg
Gratis

Bijlagen
Aanvraag inschrijving gemeenteraadsverkiezing EU-burger

Aanvraag inschrijving gemeenteraadsverkiezing niet-EU-burger

 

 

Contactinformatie