Watertoegangspoort Bergerven brengt verschillende werelden bij elkaar

6
sep
2022

De stad Maaseik bevindt zich vanuit het oogpunt van natuurbeleving op een driesprong tussen het Nationaal Park Hoge Kempen, GrensPark Kempen~Broek en de Maasvallei. Het Nationaal Park Hoge Kempen herbergt een natuurgebied met meer dan 12.000 hectare beschermde heide en bos. Als primeur voor Maaseik zal eind 2025 de eerste watertoegangspoort naar het park gerealiseerd worden aan het natuurgebied Bergerven in Neeroeteren, waar de voormalige grindwinning prachtig omgevormd is tot meren waar de natuur floreert. Het bestek voor het studiebureau werd op 5 september door de gemeenteraad goedgekeurd.

’t Eilandje - Poort tot het Nationaal Park
Stad Maaseik wil in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, het Nationaal Park Hoge Kempen en de Vlaamse Waterweg de site van ’t Eilandje in Neeroeteren uitbouwen tot een nieuwe toegangspoort. ’t Eilandje is ontstaan door het rechttrekken van een scherpe bocht in de Zuid-Willemsvaart. ’t Eilandje ligt in de onmiddellijke omgeving van de dorpskern van Neeroeteren, de N757 en natuurgebied Bergerven. Door deze prachtige ligging vormt het een onmisbare schakel in de fysieke verbinding van het Nationaal Park Hoge Kempen met het GrensPark Kempen~Broek.

Het Nationaal Park Hoge Kempen wordt groter, mooier en sterker
Als knooppunt in het water heeft de site van ’t Eilandje een groot potentieel voor de verdere uitbouw van een toonaangevend recreatief-toeristisch aanbod. Vandaag kan men er al vissen, kajakken en waterskiën maar dit aanbod zal nog sterk uitgebreid worden in de toekomst. Er is gigantisch veel potentieel aanwezig op deze locatie. De poort Bergerven is zeer goed bereikbaar voor zowel gemotoriseerd verkeer als niet-gemotoriseerd verkeer. Het wordt direct ontsloten via de N757 en sluit rechtstreeks aan op het fietsroutenetwerk. Via het water zijn de poorten Pietersheim en Terhills / Connecterra goed bereikbaar. Zelfs een boottochtje naar Maastricht of Weert behoort tot de opties vanaf deze locatie. Liever wandelen? Ook geen probleem! Poort Bergerven kan aansluiten op de wandelnetwerken in Duinengordel, Noordpunt en Kempenbroek via de Bosbeekvallei. Zo kom je in een handomdraai langs historische trekpleisters als de Volmolen, Klaaskensmolen en Neermolen.

Maaseik, het watermerk, puur natuur
Deze poort wordt opgebouwd rond de thema’s natuur- en waterbeleving. Eind 2025 zal de eerste watertoegangspoort tot het Nationaal Park klaar zijn en onderscheidt zich daarmee ten opzichte van de andere poorten naar het natuurgebied. Het project sluit naadloos aan bij de nieuwe toekomstvisie van Stad Maaseik ‘het watermerk’: een unieke stad aan het water waar natuur en historische creativiteit samenvloeien.

De Watertoegangspoort wordt een stapsteen tussen Bergerven en Grenspark Kempen~broek, en zal met al zijn troeven en mooie ligging in de buurt van recreatieve infrastructuur zoals sporthal De Borg en het Warredal, de lokale handel in de dorpskern zeker ondersteunen.