Zwerfkattenbeleid

Bij het stadsbestuur komen vaak meldingen binnen van overlast door zwerfkatten: opengekrabde vuilniszakken, geurhinder door 'sproeien' van katers, geluidshinder door 'verliefde' katers, uitwerpselen,... De zwerfkatten zijn bovendien veelal ziek, vechten met onze huiskatten en brengen zo ziektes over.

De zwerfkatten leven voornamelijk in gemeentelijke groenzones of op braakliggende terreinen, nabij bebouwde zones. Hier kunnen ze zich vrij en ongestoord voortplanten. Een kattin is al vruchtbaar vanaf de leeftijd van 6 à 8 maanden en werpt gemiddeld 2 nestjes per jaar van 4 jongen. De jonge katjes zorgen zelf al snel voor nakomelingen en dit leidt tot overpopulatie. Naast de overlast voor de omgeving, veroorzaakt overpopulatie ook veel dierenleed voor de zwerfkatten.

Merk je een zwerfkat op?

Stad Maaseik werkt samen met het dierenasiel van Genk. Je neemt contact met de stad 
(089 56 05 60), waarna een medewerker van de stad aan het dierenasiel vraagt voor een interventie. Het dierenasiel vangt de kat(ten) of biedt hulp bij het vangen van de kat(ten) en laat dierenartsen tot hun sterilisatie overgaan. Na de herstelperiode wordt de geopereerde kat weer losgelaten. Is de zwerfkat gewond dan voorziet het stadsbestuur een toelage van € 80 excl. BTW om de gewonde zwerfkat te verzorgen en van medicatie te voorzien.

Wat kan je zelf doen?

Veel zwerfkatten zijn ongewenste nakomelingen van onze huiskat. De beste oplossing om het zwerfkattenprobleem te voorkomen, is dus je eigen huiskat laten castreren of steriliseren.

Op die manier wordt veel dierenleed voorkomen en castratie biedt bovendien een aantal voordelen voor je kat. Een gecastreerde poes heeft minder kans om melkkliertumoren te onwikkelen. Gecastreerde katers vertonen minder zwerflust, ze vechten minder en ze stoppen meestal met overal te urineren om hun territorium te markeren.

Castratie kan gebeuren vanaf de leeftijd van 6 maanden. Je dierenarts zal je graag alle bijkomende inlichtingen geven. Toch onverwacht een nestje kittens? Dump de kleine katjes dan in geen geval, maar zoek een goede thuis!

Diervriendelijke methoden om ongewenst bezoek van zwerfkatten op je eigendom te voorkomen:

 • Plaats stokjes of leg doornige takken op plaatsen waar katten graag hun behoefte doen
 • Installeer een sproeisysteem met sensor op strategische plaatsen. De meeste katten houden niet van water
 • Katten lopen niet graag op krakende cacaodoppen
 • Ook strooien van peper of koffiedik (op en rond de vuilniszak bijvoorbeeld) zou helpen

Gebruik in geen geval vergif om zwerfkatten te bestrijden. Dit is verboden en bovendien gevaarlijk voor andere dieren en voor kinderen.

Zorg ook dat je kat steeds voorzien is van een herkenningsteken (chip), zodat ze niet als zwerfkat zou worden beschouwd. 

Voederen van zwerfkatten en verwilderde dieren

Voederen van zwerfkatten doe je beter niet! Voederen verstoort het instinct van de dieren en brengt de zwerfkattenpopulatie uit evenwicht. Katten zoeken de gemakkelijkste weg naar voedsel en gaan hun voedsel niet langer zelf vangen. Ze zoeken mensen op tijdens hun bedeltocht naar voedsel, en kunnen hierbij wel eens agressief worden. Op die manier kunnen besmettelijke ziektes zich snel verspreiden onder de kattenpopulatie. Daarnaast trekt achtergelaten voedsel voor zwerfkatten ook ratten en ander ongedierte aan. En deze zorgen op hun beurt voor extra overlast voor jou en je omgeving.

Bakjes en schaaltjes met eten en drinken op het openbaar domein geven een onverzorgde indruk en zijn onhygiënisch. Wist je dat het voederen van dieren op het openbaar domein zelfs verboden is volgens het Algemeen Politiereglement?

 

 

Contactinformatie

 • dienst omgeving

  Administratief Centrum Neeroeteren

  Scholtisplein 1
  3680 Maaseik

  openingsuren

  • Vandaag open van 09:00 tot 12:00, van 14:00 tot 18:00
  • Morgen open van 09:00 tot 12:00, van 14:00 tot 16:00
  Alle openingsuren

Contactpersonen