Musea

Maaseik wordt terecht omschreven als de cultuurparel van het Maasland. Diverse musea en monumenten openen voor jou de deuren. Je kan genieten van het aanbod van de Musea Maaseik, drie historische watermolens en het John Selbachmuseum (privé- collectie).

De Musea Maaseik zelf omvatten drie prachtige schatkamers: het Apotheekmuseum, het Regionaal Archeologisch Museum en de Kerkschatten van Sint-Catharinakerk. Het Regionaal Archeologisch Museum (RAM) laat je op een creatieve manier de geschiedenis van het Maasland en de regio rond de Bosbeekvallei ervaren en beleven aan de hand van een grote variatie aan archeologische vondsten. Aansluitend kan je via experimentele archeologie zelf de handen uit de mouwen steken in de ontdekkingskamer.

Aansluitend bij het RAM vind je Apotheekmuseum, de oudste privé-apotheek van België. Sinds 1704 voerden maar liefst 6 generaties apothekers hier het ambacht uit. De apotheek werd in al haar glorie gerestaureerd naar haar 18de–eeuwse staat en omgevormd tot een museum. Je sluit je bezoek hier af in de bijhorende kruidentuin.

In de Sint-Catharinakerk kan je afdalen naar de schatkamer, waar tal van Vlaamse Topstukken worden bewaard. Zo vind je er de oudste bekende Angelsaksische religieuze weefsels en de reliekenschat afkomstig van het middeleeuwse Aldeneik.

In de Bosbeekvallei bevinden zich 12 historische watermolens in goede staat. De meeste van deze molens staan open voor publiek. In Neeroeteren, Opoeteren en Maaseik worden nog enkele molens bediend door ambachtelijke molenaars. Het gaat om de Dorpermolen, de Neermolen en de Klaaskensmolen.

In het John Selbachmuseum bewonder je de collectie antieke objecten en beeldende kunst (16de-20ste eeuw) van de John Selbachstichting in het voormalige Urselinenklooster in Maaseik. In hetzelfde museum zijn het poppenmuseum van Corinne en enkele stijlkamers ingericht.

 

Contactinformatie