14 BWOL gemeenten kopen samen 320.000 mondmaskers voor hun inwoners

27
apr
2020

De 14 gemeenten van Brandweerzone Oost-Limburg, waaronder ook stad Maaseik, willen hun inwoners voorzien van één gratis herbruikbaar mondmasker, bovenop het gratis masker dat de federale overheid ter beschikking wil stellen.

Dit wordt mogelijk gemaakt via een samenaankoop van 320.000 stoffen mondmaskers bij het Limburgse bedrijf Bioracer. Stad Genk zal fungeren als de aankoopcentrale in deze omvangrijke logistieke operatie en heeft de bestelling al geplaatst. Vandaag is de samenwerking finaal afgeklopt door alle betrokken gemeenten. Als alles goed gaat met de productie en de levering zullen de gemeenten de maskers vanaf midden mei ter beschikking kunnen stellen van hun inwoners. De totale kostprijs bedraagt 1,084 miljoen euro, oftewel 3,39 euro btw incl. per masker.
 

Het is duidelijk dat een versoepeling van de corona-maatregelen alleen maar kan als dat gepaard gaat met blijvende aandacht voor de basisregels, zoals handhygiëne, thuisblijven als je ziek bent en vooral ook afstand houden van elkaar. Maar wanneer er opnieuw meer mensen aan het werk gaan, meer winkels openen,… is voldoende afstand houden niet altijd mogelijk. Daarom promoot de federale overheid het gebruik van (stoffen, herbruikbare) mondmaskers in situaties waar je niet voldoende afstand van elkaar kunt houden. Een mondmasker draag je in zo’n geval dus om anderen te beschermen.

De BWOL-gemeenten ondersteunen de visie en maatregelen van de federale overheid. Ze hechten heel veel belang aan de gezondheid en veiligheid van hun bevolking én ook aan een verantwoorde heropstart van het economisch en maatschappelijk leven.

Omdat 'aan mondmaskers geraken' al de hele coronacrisis lang een grote uitdaging blijkt te zijn, hebben 14 Limburgse gemeenten besloten de krachten te bundelen om zo de kans op welslagen te vergroten, want dit is een zeer omvangrijke logistieke operatie voor alle betrokken gemeenten. “We hebben diverse pistes onderzocht en bewandeld, maar deze van één grote bestelling via dit Limburgse bedrijf lijkt ons de meest zekere én de snelste manier om op grote schaal aan de nodige ‘communitymaskers’ te geraken”, aldus de burgemeesters van BWOL. “In plaats van allemaal ‘soloslim’ te spelen en zo mogelijk elkaar te gaan beconcurreren, bundelen we de krachten.”

De maskers worden dus aangekocht via het Limburgse bedrijf Bioracer, dat vooral actief is op vlak van sportkleding. Het zal gaan om herbruikbare stoffen maskers met linten en de mogelijkheid om er een extra beschermende laag filterstof in te steken. Deze filterstof zal voorzien worden door de federale overheid.

De inwoners van brandweerzone Oost-Limburg mogen dan ook een gratis mondmasker verwachten vanaf midden mei. Van zodra zekerheid is over de leveringsdatum, zullen de gemeenten hierover verder communiceren met hun inwoners.

De deelnemende gemeenten zijn As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen, Riemst, Voeren en Zutendaal.