bewegenopverwijzing.jpg

Bewegen op Verwijzing

Wil je meer bewegen?
Dat kan. Je huisarts helpt je verder!

Maaseik en Kinrooi lanceren vanaf 1 januari 2018 Bewegen op Verwijzing (BOV) in navolging van een succesvol proefproject in Leuven. Het doel van dit initiatief is inwoners met een gezondheidsrisico op weg te helpen naar een actiever leven. Heeft de dokter je al ooit gezegd dat een beetje beweging geen kwaad kan? Dan is het hoog tijd om de BOV-coach te contacteren! Maak kennis met bewegingscoach Eline Roex.

Wat houdt BOV precies in?

Eline: Ik maak een persoonlijk beweegplan op om het sedentair gedrag te doorbreken door dagelijks meer te bewegen. Zo ga ik samen met de deelnemer kijken wat hij of zij graag doet en hoe we meer beweging makkelijk kunnen inpassen in het dagelijkse leven. Naar het werk fietsen, tuinieren, een wekelijkse wandeling of gaan zwemmen: het zijn eenvoudige bewegingen die je lang kan volhouden. Ik werk ook samen met de sportdiensten en ben daarom goed op de hoogte van de activiteiten en sporten die in Maaseik en Kinrooi plaatsvinden.

 

Hoe lang duurt de coaching?

Eline:Met een verwijsbrief van de huisarts heb je recht op 8 volle uren per jaar, die je naar eigen behoefte kan inzetten. Het eerste uur is gereserveerd voor een kennismakingsgesprek. Daarna kan je het traject vrij invullen. Wil je het opdelen in telkens een half uur of plan je de 8 uren liever achter elkaar? Alles kan, want de begeleiding is op maat.

Is het moeilijk om mensen aan te zetten tot bewegen?

Eline: de personen die mij contacteren zijn in de meeste gevallen genoodzaakt om meer te bewegen omwille van gezondheidsredenen zoals hart- en vaatziekten, diabetes of cholesterol. In feite is ‘meer bewegen’ hun behandeling. Alleen weten ze vaak niet hoe ze dat moeten doen. Ik help hen op weg, geef nuttige tips en al doende merken ze dat het goed is voor hun lichaam.

Wat zijn zo de eerste voordelen die men ervaart door meer te bewegen?

Eline: Ik verneem van alle deelnemers dat ze zich al snel beter in hun vel voelen. Ze zijn fitter, minder snel buiten adem en ook de dagelijkse handelingen zoals stofzuigen, iets uit de kast nemen, … gaan makkelijker.

Contactgegevens Eline Roex
T. 0474 84 38 39
maaseik-kinrooi@bewegenopverwijzing.be

Kosten bewegingscoach

De Vlaamse overheid vergoedt de kosten. Zelf betaal je een maximale beperkte bijdrage.

  • Individuele begeleiding          € 5 
  • Groepsbegeleiding                 € 1
  • Dit is de prijs per persoon, per kwartier.

 

Wat vindt de huisarts?

MAzine vroeg ook huisartsen dr. Liesbeth Van de Voorde en dr. Marc Van Nuland, beide afgevaardigden van de huisartsenkring Maaseik, Kinrooi, Neeroeteren en Opoeteren, wat hun verwachtingen zijn van dit project?

"Als huisarts zijn we dagelijks bezig met gezondheidswinst en het behoort dan ook tot onze taak om bepaalde gezondheidsrisico’s bij onze patiëntenpopulatie op te sporen en hen te stimuleren om gezonder te leven."

“Het verhogen van de fysieke activiteit heeft voor heel wat chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, astma, spier- en gewrichtsaandoeningen, stress, depressie, slaapproblemen, … een wetenschappelijk bewezen positief effect. Meer bewegen zorgt voor een betere levenskwaliteit en heeft een gunstig effect op het verloop van vele ziekten. Het is in sommige gevallen zelfs mogelijk om bepaalde chronische medicaties of andere behandelingen af te bouwen of te stoppen. Het grote voordeel van ‘meer bewegen’ is dat het een aanpak is waarbij je als patiënt zelf de touwtjes in de hand hebt.”

“We ondervinden dat vooral de meer kwetsbare patiënten, met een hoger gezondheidsrisico, net diegenen zijn die moeilijker spontaan tot bewegen komen, terwijl zij er juist veel baat bij zouden hebben. Voor deze mensen maar ook voor anderen kan een beweegcoach een belangrijke ondersteuning betekenen. De beweegcoach zal deze patiënten begeleiden in hun zoektocht naar een haalbare vorm van wekelijkse beweging op maat van hun mogelijkheden.”

“Patiënten die denken voor dit project in aanmerking te komen, raden we aan om zich te wenden tot hun eigen huisarts. Alle huisartsen uit onze regio zijn op de hoogte gebracht over de start van dit project. Als patiënt kan je dan samen met jouw eigen huisarts de verwijzing naar de BOV-coach tijdens een consultatie-moment bespreken. Dus bij vragen, raadpleeg je eigen huisarts!”

Contactinformatie