Lokaal loket kinderopvang

Opportuniteitsadvies voor het openen van een nieuwe groepsopvang voor baby’s en peuters

Sinds 1 januari 2022 is een opportuniteitsadvies van het lokaal bestuur nodig voor het agentschap Opgroeien om een beslissing te kunnen nemen over een vergunning groepsopvang.

Je hebt een advies nodig als je:

  • een nieuwe groepsopvang wil starten (niet voor gezinsopvang)
  • een bestaande locatie wil verhuizen binnen de gemeente
  • een locatie aanzienlijk wil uitbreiden (met meer dan 8 plaatsen)

De verplichting geldt niet voor een uitbreiding tot 8 plaatsen.

Het lokaal bestuur voorziet in een procedure met transparante, objectieve en relevante criteria. In de procedure is een hoorrecht voorzien waarbij je als organisator opmerkingen kan formuleren bij het uitgebrachte advies.

Op basis van de procedure en criteria wordt een advies opgemaakt dat uiterlijk dertig dagen na de aanvraag zal worden bezorgd aan de organisator. Je bent als organisator verplicht om een advies te vragen maar niet verplicht om het advies te volgen. Het lokaal bestuur is niet verplicht om een advies uit te brengen. Opgroeien vraagt in dat geval dat het lokaal bestuur de organisator hiervan (schriftelijk) op de hoogte brengt, om te vermijden dat je als organisator in het ongewisse blijft.

Indien je nog opmerkingen hebt over het ontvangen advies of je bent niet akkoord met dit advies, heb je het recht om gehoord te worden. Dit kan door, binnen de 30 dagen na het ontvangen van het advies, contact op te nemen met de verantwoordelijke van het lokaal loket kinderopvang via hvhk@maaseik.be.

Het lokaal bestuur Maaseik maakt gebruik van onderstaande criteria om een advies te geven bij iedere nieuwe aanvraag van opening van een nieuwe locatie groepsopvang op het grondgebied Maaseik.

1. De locatie werkt met ruime opvanguren.

Kinderopvang is zeer belangrijk voor werkende ouders (of ouders die een opleiding volgen). Het stelt hen in staat om te gaan werken en zo financieel stabiel te blijven. Het zorgt er ook voor dat ouders zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Om dit mogelijk te maken zijn ruime opvanguren belangrijk.

Ruimere opvanguren zijn opvanguren die minstens 30 min. langer dan open zijn dan de standaarduren (van 7u30 – 18u00).

2. De organisator biedt inclusieve opvang

Voor ouders met een kind met extra zorgnood is het belangrijk dat ze kunnen blijven werken of een opleiding volgen. Ze willen met een gerust hart gaan werken in de wetenschap dat hun kind in goede handen is.

Een organisator die inclusieve opvang aanbiedt, maakt dit duidelijk bekend in het huishoudelijk reglement.

3. De organisator zet in op toegankelijke kinderopvang

  1. Alle kinderen zijn welkom, ongeacht de cultuur, afkomst, nationaliteit, geslacht, geloof of levensovertuiging.
  2. De locatie van het opvanginitiatief is gemakkelijk bereikbaar met de auto, fiets, te voet en het openbaar vervoer.

4. De ligging van de opvanglocatie

In Maaseik willen we graag dat er in iedere wijk en deelgemeente een aanbod is van opvangplaatsen. De locatie van de nieuwe opvanglocatie t.o.v. al bestaande opvanginitiatieven is daarom belangrijk. Bij voorkeur ligt de nieuwe locatie in een gebied met weinig aanbod aan kinderopvang.

We maken voor dit advies gebruik van de Barcelonanorm:

  • Weinig aanbod in kinderopvang betekent minder dan 33 plaatsen per 100 kinderen.
  • Een gemiddeld aanbod betekent 33 t.e.m. 50 plaatsen per 100 kinderen.
  • Een ruimer aanbod zijn alle plaatsen boven de 50 per 100 kinderen.

5. De organisator engageert zich om samen te werken met het lokaal loket kinderopvang

Het lokaal bestuur heeft input nodig van de verschillende opvanginitiatieven op het grondgebied om de regierol zo goed mogelijk te vervullen. Een samenwerking met alle opvanginitiatieven zorgt voor een realistisch beeld op de werkelijke vraag naar en het beschikbare aanbod van kinderopvang.

De organisator engageert zich om samen te werken met het lokaal loket kinderopvang. Hieronder wordt verstaan gebruik maken van het softwarepakket om een centrale registratie te hebben en aanwezig zijn op overleggen met alle opvanginitiatieven (max. 2 keer per jaar).

Procedure voor de aanvraag van een opportuniteitsadvies

  1. Maak een afspraak met de verantwoordelijke van het Lokaal Loket Kinderopvang. Wil je een nieuwe locatie starten of heb je plannen voor een verhuis? Maak dan ook een afspraak bij de dienst omgeving voor advies.
  2. Dien je aanvraag in. Maak hiervoor gebruik van het aanvraagformulier van Opgroeien. Dit vul je in en mail je naar hvhk@maaseik.be
  3. Het college van burgemeester en schepenen neemt binnen de 30 dagen een beslissing. Dit advies wordt per e-mail bezorgd.
  4. De organisator kan binnen de 30 dagen na het ontvangen van het advies vragen om gehoord te worden. Hiervoor stuurt de organisator een e-mail naar hvhk@maaseik.be