reispas.jpg

Paspoorten/reispas

​​Maak hier​ een afspraak.​

Als je naar het buitenland reist, heb je voor bepaalde landen een reispaspoort nodig (en soms een aanvulling van een visum). Voor andere landen (de EU-landen en bepaalde niet EU-landen), is jouw elektronische identiteitskaart voldoende. Een paspoort blijft zeven jaar geldig en voor minderjarigen vijf jaar. Voor bepaalde landen moet het paspoort nog een aantal maanden (meestal zes maanden) geldig zijn bij het betreden of verlaten van het land. Dit geldt ook voor kinderen en baby's. Voor verdere info en reisadviezen, zie website:  www.diplomatie.be. Een paspoort moet je persoonlijk aanvragen.

Heb je niet de Belgische nationaliteit, dan neem je contact op met jouw ambassade of consulaat. www.diplomatie.be

Erkende vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen die geen reispas kunnen krijgen van hun eigen overheid kunnen in sommige gevallen toch een reisdocument aanvragen in het stadhuis. Hiervoor neem je best telefonisch contact op met de dienst bevolking.

Belgen met hoofdverblijf in het buitenland nemen ook best eerst telefonisch contact op met de dienst bevolking.

Voorwaarden


Let op: Bij de aanvraag van een reispas voor een minderjarig kind is de aanwezigheid van het kind en één van de ouders of één van de personen die het hoederecht uitoefent vereist.

Voorwaarden pasfoto
  • afmetingen van de foto (35x45 mm): breedte x hoogte lengte van het gezicht (van kin tot kruin) tussen 31 en 36 mm (= 70 tot 80%) van de hoogte van de foto 
  • maximaal 6 maanden oud, onbeschadigd en niet bewerkt 
  • gelijkmatige belichting, geen schaduw op het gezicht 
  • witte achtergrond 
  • volledig afgebeeld en gecentreerd hoofd 
  • hoofd en schouders recht(op) en recht voor het objectief 
  • neutrale gezichtsuitdrukking: geen glimlach, gesloten mond 
  •  volledig vrij aangezicht: zichtbaar voorhoofd, kin en aanzet oren 
  •  goed zichtbare ogen: geen weerkaatsing op de brilglazen, geen te groot montuur, geen montuur dat vlak langs de ooglijn loopt
Klik hier​ voor meer info en con​crete voorbeelden.

Procedure

Voor dit product dien je een afspraak te maken. Je biedt je persoonlijk aan met een pasfoto in kleur met witte achtergrond. Elke aanvrager moet zijn/haar vingerafdrukken laten nemen. (vanaf 12 jaar) Tevens plaats je een handtekening. (vanaf 6 jaar) Deze biometrische gevens verstuurt de dienst burgerzaken naar de productiefirma. Na een termijn van tien dagen kan je het paspoort afhalen in het administratief centrum Maaseik. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Maak hier​ een afspraak.​

Meebrengen

​Een recente pasfoto en jouw identiteitskaart.

Komt iemand anders jouw reispaspoort afhalen? Download dan hier​ het volmachtformulier.​

Bedrag

Tot 18 jaar is de prijs van een paspoort € 35 en vanaf 18 jaar betaal je € 90. Vraag je een paspoort aan met een spoedprocedure dan betaal je 210 euro tot 18 jaar. De spoedprocedure voor personen ouder dan 18 jaar bedraagt € 265.

De prijs van de paspoorten voor Belgen vanaf 18 jaar voor een superdringende procedure (4,5 uur): € 325.

Voor paspoorten voor Belgen jonger dan 18 jaar voor een superdringende procedure (4,5 uur): € 270.

Uitzonderingen

De leveringstermijn van een paspoort met de spoedprocedure is 24 uren. (aanvraag voor 15 uur)

Super dringend paspoort: kan sinds 19 maart 2018 aangevraagd worden. Het paspoort wordt aangevraagd in Maaseik en af te halen in Brussel 4,5 uur na de aanvraag.