startup-banner.jpg

Een zaak starten

Info en advies

Je hebt eindelijk een beslissing genomen: je start je eigen zaak of onderneming. Maar waar te beginnen? Welke formaliteiten moet je allemaal vervullen? En waar moet je zeker rekening mee houden? Je staat er niet alleen voor. Stad Maaseik staat je graag met raad en daad bij.

Belangrijke vragen voor de start:

 • Kan je een onderneming starten? Voldoe je aan de wettelijke voorwaarden?
 • Heb je ondernemerstalent?
 • Is je zaak haalbaar?
 • Welke ondernemingsvorm kies je? Ga je voor een eenmanszaak of een vennootschap?
 • Kan je je beroepskennis bewijzen voor gereglementeerde en andere beroepen?
 • Welke vergunningen heb je nodig?
 • Start je in hoofd-of bijberoep?

Zeven onmisbare stappen bij de start:

 1. Kies je ondernemingsvorm

 2. Open een zichtrekening

 3. Richt (indien geen eenmanszaak) je vennootschap op

 4. Vraag je ondernemingsnummer aan

 5. Activeer je btw-nummer

 6. Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

 7. Sluit je aan bij een ziekenfonds

Voor meer informatie, neem contact op met de Limburgse afdeling van het Agentschap Ondernemen via infolim@agentschapondernemen.be.

Ondernemingsnummer aanvragen

Om je eigen zaak te starten, heb je een ondernemingsnummer nodig. Dat vraag je aan via een ondernemingsloket. Je kan er ook een nieuwe vestiging laten toevoegen, een uittreksel uit de KBO aanvragen enz.

Als startende onderneming moet je je inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dat doe je via een ondernemingsloket. Na inschrijving ontvang je een ondernemingsnummer.

 • Dat bestaat uit 10 cijfers.
 • Het is hetzelfde als jouw btw-nummer, maar voorafgegaan door een 0.

Dit unieke nummer vermeld je het best in jouw e-mails, brieven, facturen, kastickets  of aankondigingen.


De ondernemersloketten in Limburg zijn terug te vinden via: http://www.limburg.be/Starters

Tarief

Je betaalt 89,50 euro per (vestigings-)eenheid om jouw onderneming in te schrijven.

Gegevens aanpassen

Met de Kruispuntbank voor Ondernemingen kan je jouw eigen gegevens raadplegen en bepaalde gegevens gratis zelf corrigeren.

Je kan een wijziging (zoals de inschrijving van een bijkomende vestiging of een adreswijziging) ook laten registreren door een ondernemersloket. Hiervoor betaal je 89,50 euro.

Beroepskaart

Je wil een eigen zaak starten, maar je hebt niet de Belgische nationaliteit of de nationaliteit van één van de lidstaten van de Europese Economische Ruimte? Dan heb je een beroepskaart nodig voordat je een ondernemingsnummer kan aanvragen.

Financiering

Je start een eigen zaak, Je wil als gazelle onderneming een groeisprong maken of plant een overname? Voor ambitieuze ondernemersprojecten is voldoende kapitaal bijzonder belangrijk. Alle financieringsmogelijkheden op een rij.

 • PMV/Z is een Vlaamse investeringsmaatschappij die beloftevolle ondernemers financiert van bij de prille start tot aan de groei en internationalisering van hun bedrijf.
 • Business Angels Netwerk Vlaanderen is een platform waar kapitaalzoekende ondernemers en privé-investeerders elkaar vinden.
 • microStart geeft microkredieten van 500 tot 15.000 euro voor professionele doeleinden.
 • Impulskrediet voor ondernemers die moeilijk aan bankfinanciering geraken. Geeft microkredieten van 2500 tot 25.000 euro.
 • Tax shelter voor startende bedrijven: particulieren kunnen genieten van een belastingvermindering van 30 of 45% als zij rechtstreeks investeren in het kapitaal van startende vennootschappen.

Subsidies

 • De subsidiedatabank van het Agentschap Innoveren & Ondernemen bundelt alle steunmaatregelen van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese overheden.
 • Op de premiezoeker kan je terugvinden op welke bouw- en renovatiepremies je recht hebt.

Een zaak starten als student

Je bent student en hebt een idee of project dat je tot een onderneming wil uitwerken, maar je weet niet hoe eraan te beginnen? Of je combineert nu al je studies met een eigen zaak, maar je zoekt nog begeleiding?

Statuut van student-zelfstandige

Je kan officieel als student-zelfstandige aan de slag. Je moet dit statuut zelf aanvragen bij een sociaal verzekeringsfonds of bij de Nationale Hulpkas voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen.

Informatie over dit sociaal statuut en hoe aanvragen.

Statuut van student-ondernemer

Of je kan het speciale statuut van student-ondernemer aanvragen bij uw eigen onderwijsinstelling. Dit statuut helpt je om in aanmerking te komen voor het statuut student-zelfstandige en biedt voordelen als coaching, studieplanning en specifieke faciliteiten. Meer info hierover vind je op de website van uw onderwijsinstelling.

Contactinformatie