Opoeteren, het wandeldorp bij uitstek!
Wist je dat het centrum van Opoeteren steeds meer in trek is bij toeristen en natuurliefhebbers? Logisch want Opoeteren is dé ideale uitvalsbasis om het Nationaal Park Hoge Kempen vanuit het noorden met de fiets of te voet te verkennen. Ga je naar het oosten, dan ontdek je al snel Bergerven. In het westen lonken de duinen van Duinengordel.
Vanaf de kerk in Opoeteren richting Bergerven neemt een pittoresk wandelpad je mee langs één van de mooiste stukjes natuur van het Nationaal Park: de oevers van de Bosbeek. Deze beek stroomt door het centrum van het dorp en was tot een eeuw geleden samen met de kerk en de Dorpermolen het kloppend hart van Opoeteren. Vandaag heeft dit kloppend hart met name het Bosbessenplein wat van zijn charmes verloren.
Project Stroomdal Bosbeek
Vanuit het project stroomdal bosbeek voorzien de Vlaamse overheid en Stad Maaseik financiële ondersteuning om de omgeving van de kerk en de Bosbeek belevingsvoller en natuurlijker in te richten. Samen met bewoners, handelaars, de school, verenigingen, … wil men gaan onderzoeken hoe dit zou kunnen.
- Waar is er ruimte voor meer groen, zodat water de kans krijgt om in de bodem te dringen en niet te snel in de beek te belanden? Regenwater dat in Opoeteren snel in de beek terechtkomt vergroot immers de kans op overstromingen stroomafwaarts in Neeroeteren en Maaseik.
- Hoe kunnen er met minder verharding en meer groen toch voldoende mogelijkheden zijn om te werken, te leven, te ontspannen en te feesten?
- Wat heeft de school nodig?
- Wat is er voor de verenigingen zoals de Fanfare, Chiro of Schutterij nodig om activiteiten of evenementen in het centrum te organiseren?
- Wat wensen gezinnen met kinderen of ouderen?
- Wat denken de handelaars?
- Welke mogelijkheden kunnen we creëren om te ontspannen of te picknicken in de buurt van de Bosbeek?
Stroomdal Bosbeek kadert binnen een programma van het Departement Omgeving (DOMG), dat deel uitmaakt van de Blue Deal. De Blue Deal is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik. Vóór de zomervakantie van 2024 wil het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM vzw) samen met Stad Maaseik en het studiebureau Plot Ruimtelijk Management alle ideeën en voorstellen verzamelen omtrent mobiliteit, evenementen, vrije tijd en recreatiekansen voor de inwoners en bezoekers. Op basis van deze input wordt er in het najaar een plan opgemaakt, dat in 2025-2026 uitgevoerd zal worden. |
Contactinformatie
Dienst Omgeving
Administratief Centrum Maaseik
Lekkerstraat 10
3680 Maaseik- 089 560 560
- omgeving@maaseik.be