geveltuin banner

Tegel-/geveltuinen en bloembakken

Het belang van groene gevels

Klimplanten zorgen voor zuivere lucht, extra zuurstof, minder CO2 en meer biodiversiteit. Daarnaast zorgt meer groen aan gevels voor een frisser en aangenamer straatbeeld. Het is een eenvoudige manier om meer groen in de stad te brengen waarvoor je weinig plaats nodig hebt.


Zijn klimplanten schadelijk voor de muur?

Een veelgestelde vraag over zelfhechtende klimplanten zoals klimop, klimhortensia of wingerdsoorten is of ze schadelijk zijn voor de muren of bomen waar ze tegenaan groeien.

Stevige, met cementmortel gemetselde muren zullen geen hinder ondervinden. Dat geldt niet voor oude muren, die nog uit kalkmortel zijn opgetrokken (veelal woning gebouwd vóór 1960). De hechtwortels hechten zich in dit geval vast aan de zachte kalksubstantie.

Zelfhechtende klimplanten moet u wel altijd in de gaten houden. Ze kruipen overal tussen en de hoofdtakken worden op den duur redelijk dik. Zo kunnen ze schade veroorzaken aan de dakgoot of dakpannen. Een klimplant die te dicht tegen de gevel geplant wordt maar op hoge leeftijd erg dik wordt, kan de gevel ook achteruit drukken.

Zelfhechtende klimplanten vergen over het algemeen meer onderhoud dan klimplanten die een klimhulp  nodig hebben. 

Snoeien van mijn klimplant?

Veel klimplanten hoeven niet of nauwelijks te worden gesnoeid. Wanneer ze wel worden  gesnoeid is dit om ze binnen de perken te houden. Voor de gezondheid van de planten is het vaak niet nodig, de natuur zorgt voor zichzelf. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de keuze van aanplanting.

Inspiratie nodig?

Op de webpagina groenegevels.be vind je een mooie hoeveelheid aan klimplanten die kunnen dienen. Enkel soorten met stekels en doornen zijn niet toegestaan. Ook plantensoorten die niet op deze website voorkomen kunnen in aanmerking komen.

Gevelisolatie

Als je gevel nog niet geïsoleerd is, is het een zeer goed idee om deze te laten isoleren voor je een groene gevel wil voorzien.

Vraag je tegel-/geveltuin of bloembak aan

Digitaal aanvraagformulier

Geprint aanvraagformulier


Handige links


Toestemming (mede)eigenaar(s)

Reglement

Contactinformatie