bijenplan.jpg

Bijenplan

Bijen zijn van cruciaal belang voor de mens, terwijl wereldwijd bijensterfte alarmerend toeneemt. De bijensector staat in Vlaanderen, zoals elders in Europa en in de wereld sterk onder druk door de uitzonderlijke bijensterfte van de afgelopen jaren. Ook wilde bijen zijn in sommige gebieden nog nauwelijks te vinden. Daarom wil ook onze gemeente haar steentje bijdragen om deze problematiek onder de aandacht te brengen. Zo deelde de stad in maart 2018 alvast een akkerbloemenmengsel uit aan de inwoners. Verder werd er een werkgroep opgericht om een bijenactieplan op te zetten. 

De doelstellingen van het bijenplan

1. Verbeteren van de leefomstandigheden van de bij (verhoging van de biodiversiteit)

  • Drachtplanten op het openbaar domein 
  • Nestgelegenheid 

2. Sensibilisatie

  • Sensibilisatie van de inwoners en scholen
  • Sensibilisatie van de landbouwers en KMO’s 

 

Oprukkende hoornaar

Het stadsbestuur van Maaseik staat vastberaden achter de bescherming van onze waardevolle bijen en biodiversiteit. De oprukkende Aziatische Hoornaar vormt een ernstige bedreiging voor onze bijenkorven en andere nuttige insecten.

Om deze dreiging het hoofd te bieden, is er besloten om €1.000 financiële ondersteuning te bieden aan De Oeterbij, onze lokale imkervereniging. Zij zullen wetenschappelijk onderzochte selectieve vallen aanschaffen en inzetten om de Aziatische Hoornaar te bestrijden.

Deze doelgerichte aanpak zorgt ervoor dat andere insecten ongedeerd blijven. Door een aantal vallen gratis aan te bieden aan imkers en onze inwoners, kunnen we effectief samenwerken aan het behoud van onze geliefde plantenrijkdom en fruitteelt.

Bescherming van onze leefomgeving staat hoog op onze agenda, en met jouw hulp kunnen we de impact van de Aziatische Hoornaar binnen onze gemeenschap aanzienlijk verminderen.

Contactinformatie