Cameratoezicht

Veelgestelde vragen

 • Hangen er camera's in Maaseik?
  Ja. Maaseik heeft een cameranetwerk dat bestaat uit vaste en verplaatsbare cameralocaties in de stad, die zorgen voor een integraal veiligheidsbeleid. Ook de komende jaren blijven we investeren in de uitbouw van dit cameranetwerk.
   
 • Wie mag deze beelden bekijken?
  Enkel politiemedewerkers en personeelsleden van de stad met toestemming kunnen de camerabeelden bekijken en analyseren. Deze toestemming hebben ze ontvangen van het College van burgemeester en schepenen. Zij zijn ook specifiek opgeleid en werken volgens zeer strikte procedures. Deze personen hebben ook discretieplicht. Dit betekent dat ze deze informatie niet mogen delen met anderen.
   
 • Ik werd slachtoffer van een misdrijf. Kan ik camerabeelden opvragen?
  Neen, maar je kan wel hulp vragen aan de politie. Ben je slachtoffer van een misdrijf, doe dan eerst aangifte bij de lokale politie. Indien het misdrijf onder het oog van een toezichtcamera is gebeurd, dan bekijkt de politie de beelden voor je na.
   
 • Ik heb een vraag
  Heb je een vraag rond inzagerecht, opvragen beelden, klachten en meldingen? Mail dan naar privacy@maaseik.be. Heb je een informatieve vraag rond camerabewaking? Mail dan naarcamera@maaseik.be

 • Is er een reglement cameratoezicht voor bewakingscamera's voor het grondgebied van de stad Maaseik?
  Ja, om onze bewakingscamera's conform de geldende wetgeving omtrent cameratoezicht te kunnen inzetten werd er een reglement opgemaakt.

 • Moet ik doorgeven dat ik een camerabewakingssysteem heb aan de ingang van mijn woning, handelszaak of industriële site heb?
  Ja, de nieuwe camerawet  bepaalt dat je het gebruik van deze camera's voortaan moet registreren voor de politiediensten en dit via www.aangiftecamera.be
   
 • Waar hangen de camera's?
  Bekijk hieronder een overzicht van alle locaties in Maaseik met bewakingscamera's. 

Lees hier meer over de camerawetgeving, bewakingscamera’s en de installatie van camerasystemen.

Contactinformatie