Schadevergoeding bij landbouwramp
Er is niet langer een verschil tussen een algemene natuurramp en een landbouwramp. Alle schade veroorzaakt door erkende uitzonderlijke weersomstandigheden valt voortaan onder de noemer ‘ramp’.
Landbouwers kunnen hun teelten verzekeren met een brede weersverzekering tegen hagel, storm, hevige of overvloedige regen, ernstige droogte, vorst en ijs. Verzekeraars zullen gelden teeltschade vergoeden als die minstens 20 % bedraagt ten opzichte van de gemiddelde opbrengst in de voorafgaande jaren.
Sinds 1 januari 2020 geldt er een overgangsperiode van 5 jaar voor schade aan teelten in de landbouwsector. Tijdens de overgangsperiode wordt een tegemoetkoming voor teeltschade gradueel afgebouwd en zal de grootte van de vergoeding afhankelijk zijn van het afsluiten van een brede weersverzekering voor teelten.
De regeling inzake schadevergoedingen wordt vanaf 1 januari 2020 geregeld via:
- Het decreet houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaams Gewest van 5 april 2019
- Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaams Gewest.
Indien men materiële schade heeft na een natuurramp die door de Vlaamse Regering erkend is, dan kan men een schadevergoeding bij het Vlaams Rampenfonds aanvragen. Men dient natuurlijk te voldoen aan de voorwaarden (o.a. landbouwers dienen te beschikken over een brede weersverzekering).
De melding en de aangifte dient te gebeuren door de schadelijder en kan o.a. gebeuren via het e-loket van het rampenfonds. Bijkomende informatie en de toelichting inzake de procedure van de melding en de aangifte is terug te vinden op de website van het Rampenfonds Vlaanderen.
Link Rampenfonds Vlaanderen : https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen
Tevens dient de schadelijder ook zijn verzekeringsmaatschappij/makelaar te contacteren betreffende de aangifte van de schade aan de brede weersverzekering.
Bij de regeling via het rampenfonds, is er geen rol meer voor de lokale overheden (gemeentebesturen). Dit betreft de vroegere rol van de (gemeentelijke) schattingscommissie bij de vaststelling van de schade.
De Boerenbond heeft ons gemeld dat er landbouwers zijn die hun belastingaangifte doen op basis van de landbouwforfaits. Ze kunnen mogelijk een aftrek doen van hun inkomsten op basis van een schattingsverslag van de geleden schade. Een forfait is immers een gemiddelde en houdt geen rekening met individuele verliezen.
Met het schattingsverslag kan de landbouwer aldus een zo realistisch mogelijke aangifte doen. Dit schattingsverslag dient opgemaakt te worden door (gemeentelijke) schattingscommissie bij de vaststelling van de schade.
De beslissing om al dan niet een belastingaftrek op basis van aangetoonde individuele verliezen in rekening te brengen, berust vanzelfsprekend bij de FOD Financiën.
Alvorens de (gemeentelijke) schattingscommissie bij de vaststelling van de schade desgevallend te activeren, willen we eerst informeren of u valt onder het belastingstelsel op basis van de landbouwforfaits.
Indien ja, gelieve ons het onderstaande aanvraagformulier ingevuld terug te bezorgen.
Het ingevulde formulier kan digitaal verstuurd worden naar milieu@maaseik.be of op papier terug bezorgd worden aan de dienst omgeving – leefmilieu, Lekkerstraat 10 te 3680 Maaseik tot en met 20 september 2024.
Enkel volledige dossiers worden aanvaard.
Opgelet, we gaan ervan uit de landbouwschade niet in aanmerking komt in volgende situaties:
- als gevolg van economische of speculatieve redenen (bijvoorbeeld: een teelt wordt o.w.v. prijsvorming niet tijdig geoogst; een serre blijft een gedeelte van het jaar leeg staan, ...);
- bij schade door verkeerde cultuurtechnieken of onvoldoende zorg;
- als de schade kleiner is dan 20% van de oppervlakte van een bepaalde teelt op een bedrijf, ongeacht het aantal percelen van die teelt op het bedrijf.