energie_1.jpg

Energie

Verwarmingstoelage

U kan informatie over de verwarmingstoelage in Maaseik terugvinden in de producten- en dienstencatalogus. (tabblad A tot Z)

Surf naar www.verwarmingsfonds.be voor algemene informatie.


LAC (lokale adviescommissie)

LAC is de afkorting voor de lokale adviescommissie. Zij komt samen als er een vraag is van Fluvius (de leverancier van gas en elektriciteit) of van de Watergroep (leverancier van water) om de toevoer aan een woning van gas/elektriciteit/water te mogen afsluiten.

In de commissie zetelen afgevaardigden van het OCMW en van Fluvius of de Watergroep.  De persoon waarbij men de levering wil afsluiten wordt ook uitgenodigd.

Zonder de goedkeuring van de LAC mag een energiemaatschappij de levering van gas, elektriciteit of water niet afsluiten.  In deze vergadering krijgen wanbetalers immers nog een laatste mogelijkheid om een oplossing te vinden voor de betalingsproblemen van hun energiefactuur. Vaak kan een afsluiting nog voorkomen worden.
Enkel in geval er een gevaarlijke situatie is, bv. gaslek, kan er worden afgesloten zonder advies van de LAC.

Als je een uitnoding voor de LAC krijgt, is het belangrijk dat je ofwel naar de vergadering komt, ofwel vooraf contact opneemt met het OCMW met de vraag om een oplossing te helpen zoeken. Als je niet reageert op een uitnodiging is de kans groot dat de energiemaatschappij afsluit.


Energiefonds

Als je moeilijkheden hebt bij het betalen van je energierekeningen en je bent cliënt van het OCMW, kan je mogelijk een tussenkomst ontvangen.

Er zal een sociaal onderzoek uitgevoerd worden om te bekijken welke tussenkomst mogelijk is. Hierbij wordt rekening gehouden met je inkomen en je totale situatie.

Indien je omwille van je inkomen geen recht hebt op een tussenkomst, kan je hulp krijgen bij het vragen van een haalbaar afbetalingsregeling.


Klassieke budgetmeter gas en/of elektriciteit OF de digitale meter met prepaid

Als je energieleverancier wegens niet betaalde facturen je contract opzegt, wordt je distributienetbeheerder je leverancier. Je krijgt dan de kans om je schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als je je rekeningen bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal je netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.  

Je mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren.  Als je toch weigert, kan je misschien wel helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Met een budgetmeter kun je je energieverbruik (van elektriciteit en/of aardgas) via voorafbetalingen opvolgen. Het systeem werkt met een oplaadbare kaart, die het best te vergelijken is met een prepaidkaart van een gsm. Je laadt de kaart vooraf op.  Je kunt dan, nadat je de kaart in de budgetmeter hebt ingebracht, voor het opgeladen bedrag elektriciteit of aardgas verbruiken.

Voor elke meter heb je een aparte oplaadkaart. De oplaadkaart voor elektriciteit is blauw. De oplaadkaart voor gas is geel.

Enkel voor elektriciteit --> als het opgeladen krediet en het reservekrediet zijn opgebruikt, valt de meter op een vermogen van 10 ampère.  Je valt dus niet zonder stroom.

Voor aardgas is er geen minimumlevering m.a.w. er is geen reservekrediet en kan je dus zonder gaslevering vallen (maar zie ook rubriek minimale gaslevering tijdens de winterperiode).

Momenteel plaatst Fluvius enkel digitale budgetmeters.  Wie vandaag nog een klassieke budgetmeter heeft, krijgt op termijn een digitale meter met prepaid.  https://prepaid.fluvius.be/

Oplaadpunten Maaseik met bankkaart

Adres: Sociaal Huis (OCMW), Mgr. Koningsstraat 8, 3680 Maaseik
maandag: 9u - 12u en van 13u - 16u
dinsdag: 9u - 12u en van 13u - 17u
woensdag: 9u - 12u en van 13u tot 16u
donderdag: 9u - 12u en van 13u - 16u
vrijdag: 9u - 14u 
Adres: Cultuur Centrum Neeroeteren, Scholtisplein 2, 3680 Neeroeteren  
maandag: 14u - 19u
donderdag: 8u - 13u
Adres: De Riet, Schoolstraat 20, 3680 Opoeteren
woensdag: 15u - 19u
 

Minimale gaslevering (enkel tijdens de winterperiode)

Gezinnen die hun budgetmeter voor aardgas of elektriciteit (als u hiermee verwarmt) moeilijk kunnen betalen, kunnen tijdens de winterperiode terugvallen op een minimumlevering voor aardgas of elektriciteit.

Er zal een sociaal onderzoek gevoerd worden om na te gaan of er betalingsproblemen zijn. Afhankelijk van het type woning en de samenstelling van het gezin kan je een financiële tussenkomst ontvangen. Deze tussenkomst staat voor een minimale hoeveelheid aardgas/elektriciteit, goed voor een minimaal comfort.

Het is mogelijk dat je achteraf een deel van de kost van de minimale gaslevering terug moet betalen. Daarvoor wordt in overleg een afbetalingsplan opgemaakt.

Je maakt een afspraak met de sociale dienst. Dit kan online​​, via onze snelbalie of telefonisch 089 560 560. 

Contactinformatie