processierups.jpg

Bestrijding ongedierte

Bestrijding eikenprocessierupsEikenprocessierupsbestrijding

De stad voorziet preventieve besproeiing van zomereiken op privé-domein! Om te kunnen en mogen bestrijden, moet er uiteraard aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

  • de eiken moeten bereikbaar zijn met een grote tractor (voldoende brede doorgang);
  • de eigenaar moet akkoord gaan met eventuele schade aan gazon, weiland,…;
  • de bomen mogen niet gelegen zijn in beschermde zones (VEN-gebied of Natura 2000 netwerk).

Kleine boompjes die je vanaf de grond zelf kan sproeien kan je best zelf behandelen als dat nodig is. De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups moet gebeuren in een tijdspanne van slechts enkele weken. Wanneer er zich een tijdsgebrek dreigt voor te doen, zal de behandeling van bomen dichter bij woningen voorrang krijgen op bomen verder van woningen (in weilanden,…). Om de werken zo goed mogelijk te kunnen plannen, vragen we om vooraf contact op te nemen met de dienst leefmilieu en volgende gegevens door te geven: Naam, adres, telefoonnummer, aantal zomereiken, +/- afstand tot woning, bereikbaarheid met tractor, eventuele nuttige extra info.

Een lijst met veelgestelde vragen rond de eikenprocessierups vind je op de website van het provinciaal natuurcentrum.

 

Rattenbestrijding

Zwarte ratten, bruine ratten en muskusratten worden soms gesignaleerd aan het stadsbestuur. Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden om ratten en ander ongedierte niet extra aan te trekken (bv.: geen eten of afval open aanbieden in de tuin). Als je toch te maken krijgt met ratten, contacteer dan de dienst leefmilieu.

Contactinformatie