composteren_1.jpg

Composteren

Wat is composteren?

Compostering is een natuurlijk proces waarbij organisch-biologisch materiaal zoals GFT- en groenafval wordt omgezet in compost. Compostering is een efficiënte methode om afval te vermijden. Je kan probleemloos plantaardig keuken- en tuinafval composteren en zo je huishoudelijk afval met ongeveer één derde verminderen. Het composteringsproces levert bovendien een uitstekende bodemverbeteraar voor moes- en siertuin op. Daarvoor moet je wel regelmatig het materiaal omzetten (roeren) en zorgen voor een goede menging van nat ('groen') en droog ('bruin') materiaal.

Compost in mijn tuin?

Elk tuintype is geschikt voor compostering, maar je moet wel het systeem zoeken dat best bij je tuin, tuintje, binnenplaats of zelfs balkon past.

  • Voor een kleine tuin (200 tot 300 m²) kies je best een compostvat. Met zijn geperforeerde bodemplaat, donkere kleur en beluchtingsstok is het een uitstekend concept om met een minimum aan inspanning keukenresten en kleine hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost van goede kwaliteit.
  • Heb je een grotere tuin? Ga dan voor een systeem van twee of drie compostbakken, die je vooraan kunt openmaken. In de eerste bak leg je keuken- en tuinresten. Is deze bak vol, dan breng je de hele inhoud goed gemengd en verlucht over naar bak 2, en kun je bak 1 weer vullen.
  • Woon je op een flat of in een stadswoning met binnenplaatsje? Overweeg dan de aanschaf van een wormenbak. Dit gesloten systeem, dat bestaat uit een of meer plastic bakken met wormen, kan zelfs binnenskamers het keukenafval van een klein gezin verwerken. Maar opgepast: je hebt enige ervaring en kennis nodig om de wormenpopulatie in dit gesloten systeem in leven te houden.

Een compostvat vindt zeker en vast een plaatsje in iedere tuin. Zo kan een compostvat in de schaduw van een weelderig bloeiende klimplant een verloren hoekje helemaal opfleuren. In een strakke tuin kan een haag het compostvat verhullen, terwijl het in een creatieve tuin perfect past achter een vlechtwerk van snoeihout. Compostvaten en -bakken zijn te koop bij het recyclagepark, Klein-Root 7, Neeroeteren. Een compostvat kost 30 euro, terwijl een compostbak 60 euro kost.

Gras is erg moeilijk te composteren, maar het kan wel. Je gebruikt er best geen compostvat voor, maar een bak of een hoop. Laat het gemaaide gras enkele uren op het gazon drogen voor je het verzamelt. Zo vermindert het volume. Zorg ervoor dat je genoeg bruin materiaal tussen het gras mengt, leg eventueel in de herfst een voorraad aan van herfstbladeren en dennennaalden. Grasafval kan je ook voorkomen door een mulchmaaier te gebruiken. Dit toestel verpulvert het gemaaide gras en blaast tegelijkertijd het versnipperde gras tussen de grassprieten.

Compost is een droge substantie die ruikt naar bosgrond. Compost is geen meststof, maar een bodemverbeterend middel. Het geeft structuur aan je bodem en activeert het bodemleven. Compost maakt een zware bodem luchtiger, zodat water gemakkelijker doorstroomt. In zanderige bodems houdt hij het water net beter vast. Elk grondtype heeft baat bij compost. Je kunt de compost in de groentetuin gebruiken, rond bomen aanbrengen om de wortels te beschermen, in bloembakken en de plantput van bomen of struiken vermengen, … Verwacht geen immense hoeveelheden compost van je vat, zeker niet in het begin.

Composteren betekent niet al je tuin- en keukenresten in een compostvat dumpen, het deksel sluiten en er nooit meer naar omkijken. Kwaliteitsvol composteren gaat niet alleen over de vermindering van de afvalberg, maar ook over het sluiten van de kringloop. Het is creatief zijn met afval. Want je kunt zwart goud uit die afvalberg halen.

Een compostproject dat goed werkt, stinkt niet. Loopt er iets mis, dan kan je compostproject wel een onaangename geur verspreiden.

Onze compostmeesters helpen je op weg naar een ecotuin!

In Maaseik worden regelmatig compostmeesters opgeleid. Compostmeesters zijn vrijwilligers die zich engageren om een deel van hun vrije tijd te spenderen om duidelijk te maken dat iedereen thuis kan composteren. Mensen die zich geroepen voelen om compostmeester te worden, kunnen vrijblijvend contact opnemen met de dienst leefmilieu.

Contactinformatie