Help de Aziatische hoornaar bestrijden
De opmars van de Aziatische hoornaar neemt toe, ook in onze omgeving. De Aziatische hoornaar vormt, in tegenstelling tot de Europese variant, een gevaar voor de bijenvolken en wilde bijen. Daarom is het belangrijk de populatie in te perken! Dit gebeurt door zo veel mogelijk nesten op te sporen en te verdelgen.
Je herkent een AH aan zijn zwarte hoofd, zwart borststuk, oranje achterlijf en gele poten.
Ook jij kunt helpen om nesten op tijd te vinden, zodat de Aziatische hoornaars zich niet verder kunnen vermeerderen en verspreiden.
In het voorjaar, van maart tot halverwege juni, kunnen selectieve vallen worden ingezet voor het afvangen van koninginnen. Dit is namelijk belangrijk, want elke niet-gevangen koningin kan in een groot nest weer enkele honderden koninginnen voortbrengen, die elk potentieel het volgende jaar een nieuw nest kunnen starten.
De niet afgevangen koninginnen bouwen van mei tot juli een primair nest uit. Na deze periode worden deze nesten te klein en hebben zij de overgang gemaakt naar een secundair nest, vaak in hoge bomen of constructies.
Wat kan jij doen in de periode van augustus tot november?
Kijk in je eigen tuin en doe een melding wanneer je een Aziatische hoornaar of een nest ervan gezien hebt.
Neem de tijd om je eigen tuin te controleren. Kijk naar hagen en hoge bomen. Vaak valt het op dat boven de kruin van een boom veel in- en uitvliegende hoornaars gezien worden.
In deze tijd vind je hoornaars ook terug op bloeiende klimop, die tegen muren en in bomen groeit. Op rijp fruit gaat hij vaak op zoek naar zoet en suikers.
Enkele voorbeelden van secundaire nesten (copyright Marc Struye):
Meldpunt:
Als je een individu of nest hebt gespot of een koningin hebt gevangen met een selectieve val, meld dit dan via https://vespawatch.be/.
Contactinformatie
Dienst Omgeving
Administratief Centrum Maaseik
Lekkerstraat 10
3680 Maaseik- 089 560 560
- omgeving@maaseik.be