Bibliotheekcollecties algemeen

​In de bibliotheek staat een uitgebreide, gevarieerde, actuele collectie ter beschikking van elke bezoeker. In de volwassenenafdeling tref je de volgende collecties aan: alle fictieboeken, luisterboeken en informatieve materialen voor volwassenen, adolescentenboeken, speelfilms en televisieseries op DVD, stripverhalen en graphic novels. In de jeugdafdeling staan alle materialen voor kinderen tot 12 jaar bij elkaar, met uitzondering van de stripverhalen. De allerkleinsten kunnen zich uitleven in de mooi ingerichte peuterhoek. In de muziekafdeling vinden muziekliefhebbers een mooi uitgebalanceerde cd-collectie. Ook de muziekdvd's en boeken over muziek staan er netjes bij elkaar. Wil je graag rustig de krant komen lezen? De leeszaal is vrij toegankelijk voor elke bezoeker. De bib biedt er dagelijks zeven krantentitels aan, naast een 50-tal actuele tijdschriften over de meest uiteenlopende onderwerpen. De bibliotheek biedt ook speciale collecties aan voor slechtzienden. Naast grootletterboeken en luisterboeken bevinden er zich een 500-tal Daisy-boeken voor diverse leeftijden in de collectie. Daisy-boeken zijn cd's waarop een boek wordt voorgelezen. De Daisy-boeken zijn vooral geschikt voor slechtzienden, mensen met dyslexie of mensen die niet lang een boek kunnen vasthouden. Het voordeel van de Daisy-boeken is dat ze in vergelijking met gewone luisterboeken heel wat meer functionaliteiten hebben. Je kan ze namelijk digitaal doorbladeren, van een digitale bladwijzer voorzien, afspelen op je eigen tempo enz. Om te genieten van deze mogelijkheden, beluister je daisy-boeken best met een daisy-speler. Dankzij ‘Luisterpunt’ en de ‘bibliotheekvereniging Limburg’ beschikt de bibliotheek van Maaseik over een gratis Daisy-speler. Deze speler kan je eenmalig uitlenen, samen met de daisy-boeken. Doorzoek de volledige bibliotheekcollectie via de on-line catalogus http://maaseik.bibliotheek.be en laat je inspireren door de tips van de bib, de aanwinsten, de top 10, …

Voorwaarden

De bibliotheek is vrij toegankelijk voor iedereen. Alle collecties zijn gratis raadpleegbaar. Wil je iets uitlenen? Dan is een lidmaatschap van de bibliotheek nodig.

Procedure

Ga naar http://maaseik.bibliotheek.be, tik je zoekopdracht in en verfijn vervolgens de resultaten in de zijbalk. Als je een specifiek item gevonden hebt, klik je rechts op "waar staat het" en je ziet of het item aanwezig is of uitgeleend tot een bepaalde datum. Uigeleende items kan je reserveren.

Bedrag

- geen kosten (tot 18 jaar) - lidmaatschapsbijdrage € 5,00 (vanaf 18 jaar) In het bibliotheekreglement vind je een overzicht van alle specifieke tarieven voor extra diensten.

Uitzonderingen

De volgende collecties zijn niet-uitleenbaar: - leeszaalwerken - kranten - het recentste nummer van elk tijdschrift - documentatie en losbladige publicaties - collecties uit de Van Eyck bibliotheek