Digitale bibliotheek

​De bibliotheek van Maaseik beschikt ook over digitale collecties, namelijk "Fundels" en "GoPress". Fundels: digitale, interactieve prentenboeken voor kleuters Fundels Prentenboeken zijn bestaande prentenboeken voor kinderen tussen drie en zeven jaar die tot leven komen op een interactieve manier. De digitale prentenboeken omvatten animaties en zijn aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. Deze spelletjes en oefeningen zijn allemaal opgebouwd rond het verhaal en de figuren in het boekje. Zij vormen een aanvulling op het originele prentenboek dat centraal blijft staan. Door bewegende beelden, muziek en gesproken tekst te combineren met het papieren boek wordt de taalontwikkeling van kinderen extra gestimuleerd. Ook in de klas kunnen Fundels gebruikt worden om samen te luisteren en te kijken naar het verhaal. Wat kan je met Fundels allemaal doen? - lezen in het boek waarbij de tekst wordt voorgelezen & ondertiteld, in verschillende talen - een geanimeerde versie van het boek bekijken, in verschillende talen - tekeningen maken en kleurplaten inkleuren - spelletjes spelen waarin de figuren uit het boek tevoorschijn komen - knutselwerkjes maken aan de hand van uitgeschreven knutselactiviteiten - je eigen filmpjes maken op basis van de achtergrondplaten en figuren uit het boek GoPress: digitaal krantenarchief.
De bibliotheek stelt dagelijks zeven dagbladen ter beschikking in de leeszaal. Voor bibliotheekgebruikers die op zoek zijn naar oudere artikels, bieden we de mogelijkheid om het digitaal krantenarchief te consulteren. Dit krantenarchief is van thuis uit toegankelijk voor alle geregistreerde bibliotheekgebruikers. Alle artikels uit de volgende kranten en weekbladen verschijnen twee dagen na publicatie automatisch in het archief. - De Morgen vanaf juli 1998 - Het Laatste Nieuws vanaf juli 1999 - De Tijd vanaf januari 1998 - De Gazet van Antwerpen vanaf januari 1996 - Het Belang van Limburg vanaf januari 1993 - Het Nieuwsblad vanaf juli 1998 - De Standaard vanaf juli 1998 - Metro (NL – FR) vanaf 2001 - Persagentschap Belga vanaf 1995 - Trends vanaf januari 1995 - Knack vanaf januari 1995 - Le Vif/L’Express (FR) vanaf januari 1995 - Tendances (FR) vanaf januari 1995 - Het Volk vanaf januari 2000 tot 2008 - De Krant van West-Vlaanderen vanaf januari 2005 - Klasse vanaf januari 1990 - Wablieft vanaf januari 1995 Wifi en Internet in de bibliotheek De bib van Maaseik beschikt over wifi. Geregistreerde bibliotheekgebruikers hebben de hele dag gratis toegang tot ons draadloos netwerk. Verder beschikken wij over 5 computers, waarvan elke bezoeker gratis gebruik mag maken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Voorwaarden

Fundels, GoPress, en Wifi zijn enkel beschikbaar voor geregistreerde bibliotheekgebruikers.

Procedure

Fundels: hoe werkt het? Stap 1 : Download de Fundels-app via de App Store of Google Play Store of Stap 1: Installeer de Fundels-toepassing op je PC Stap 2: Klik op het "de bib"-logo Stap 3: Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-account Stap 4: Kies het boekje dat je wil lenen Stap 5: Het boekje wordt gedownload op je toestel Welke apparatuur heb je nodig om gebruik te maken van Fundels Prentenboeken? Je hebt één van de volgende toestellen nodig: - een tablet/smartphone die draait op Apple (iOS 6.0 of recenter) - een tablet/smartphone die draait op Android (Android 4.0 of recenter) - een PC (Windows XP of recenter) Je hebt een internet- of wifi-verbinding nodig om je aan te melden en/of een keuze te maken uit het Fundels-aanbod en de Fundel te downloaden. Eenmaal je een Fundel hebt gedownload, heb je geen internetverbinding meer nodig om die Fundel te gebruiken. GoPress: hoe werkt het? Surf naar http:// zoeken.maaseik.bibliotheek.be/krantenarchief en meld je aan via http://mijn.bibliotheek.be 
Ook basisscholen en secundaire scholen uit Maaseik kunnen via de bibliotheek gratis toegang krijgen tot het krantenarchief. Voor meer info over dit aanbod, neem contact op met de bibliotheek. Wifi en internet in de bib: hoe werkt het? Gebruik maken van wifi is heel eenvoudig! Verbind je laptop, smartphone of tablet met ons netwerk en log je in met je lenergegevens. Verder heb je als geregistreerde bibliotheekgebruiker de mogelijkheid om - voor zover de infrastructuur dit toelaat - 20 uren per maand gratis te internetten op één van de 5 beschikbare computers in de bibliotheek. De internetgebruiker kan inloggen per 10 minuten, met een maximum van 60 minuten per dag. Niet ingeschreven gelegenheidsgebruikers worden toegelaten voor maximum 3 inlogsessies.

Bedrag

geen kosten, maar enkel beschikbaar voor geregistreerde bibliotheekgebruikers

Uitzonderingen

Asielzoekers hebben toegang tot wifi en de internetcomputers in de bibliotheek via een tijdelijke code.