Propere stad

Hou jij Maaseik proper? Vuistje!

Erger jij je ook aan al het zwerfvuil in je buurt? Je bent niet alleen. Sluikstort, zwerfvuil, en hondenpoep vormen voor heel wat inwoners een grote bron van ergernis. Het opruimen daarvan kost handenvol geld, dat veel nuttiger kan besteed worden. Ook de impact op het milieu is niet te onderschatten. Denk maar aan de plastic soep, dieren die verstrikt geraken in afval, of koeien die blikjes opeten. Hoog tijd voor actie dus!

Het gemeentebestuur van Maaseik heeft alvast een voorzet geleverd. Je hebt ze zeker al gezien, de nieuwe vuilnisbakken in Maaseik. De verkleinde inwerpopening voorkomt dat huishoudelijk afval in de vuilnisbak belandt. Maar een nieuwe afvalbak is natuurlijk niet genoeg om onze mooie stad proper te houden. Dit is een inspanning die iedereen, inwoner, toerist of toevallige voorbijganger moet leveren.

Vuistje voor je afval

Om iedereen duidelijk te maken wat ze met hun afval kunnen doen, kan je deze affiches downloaden. Plak deze op een goed zichtbare plaats aan bijvoorbeeld je raam en laat zien wat mensen met hun afval kunnen doen.

Affiche vuistje tegen zwerfvuil

Affiche vuistje tegen sigarettenpeuken

Zwerfvuil vermijden is natuurlijk altijd de eerste doelstelling, maar het helemaal uitsluiten blijft jammer genoeg een utopie. Gelukkig geraken we samen al een heel eind.

Ben je onderweg en er geen vuilnisbak in de buurt? Gooi je afval thuis in de vuilbak. Naar het recyclagepark met de aanhangwagen? Dek deze goed af zodat er onderweg niets kan wegwaaien. Is de glasbol vol? Laat het glas dan niet langs de bol staan maar breng het naar een andere bol of neem het terug mee naar huis.

Gooi je je peuken, of eender ander zwerfvuil (bv. snoep, papier, kauwgom, hondenpoep…), toch op de grond? Dan riskeer je een administratieve geldboete van maximaal 175 of 350 euro, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is (artikel 7 en artikel 285 van het GAS-reglement). 

GAS-reglement

Gooi hondenpoep(zakjes) in de vuilnisbak!

We zijn dol op onze honden. Maar helaas, alles wat een hond eet moet er ook weer uit. Belangrijk is dat deze hondenpoep op een correcte manier in de vuilnisbak terechtkomt. Hondenpoep op de stoep is een ergerlijk probleem. Het ruikt niet fris, het zit vol schadelijke bacteriën en voor je het weet, is er iemand ingetrapt, sh*t. Hondenpoep in een hondenpoepzakje in de natuur of op de stoep is een fenomeen dat helemaal niet te begrijpen valt. Het hondenbaasje doet de moeite om de hondenpoep op te rapen, in het zakje te deponeren om dan in één beweging het zakje de natuur in te katapulteren. Dat is dubbel zo slecht voor de natuur. Niet alleen de hondendrol met z’n schadelijke bacteriën die een negatieve impact hebben op de biodiversiteit, maar ook het plastic zakje is niet zo onschuldig. Ook al is het zakje bio-afbreekbaar.  

Overlast van hondenpoep staat met stip in de top 3 van meest irritante zaken, vooral bij niet-hondenbezitters. Als de stoep, grasvelden en kinderspeelplaatsen vervuild worden met hondenpoep is dit voor niemand fijn.  

Heeft jouw straat, buurt, ... systematisch last van hondenpoep en wil je graag kenbaar maken dat je dit niet ok vindt? Plaats deze poster achter jouw raam en laat weten waar ze de hondenpoep kunnen steken!

Affiche vuistje tegen hondenpoep

Wat kan jij doen?

Een propere stad begint bij jezelf!
Begin bij het begin en houd je stoep vrij van zwerfvuil. Het duurt slechts enkele minuten en je bewijst er je buurt een grote dienst mee.

Organiseer een opruimactie!
Een opruimactie kan je organiseren met enkele vrienden, buurtbewoners, collega's, clubleden, enz. Het is het ideale middel om een gebied eens grondig aan te pakken en zo alles weer spik en span te krijgen. 

Samen houden we Maaseik proper!