Startschot Van Eyck-jaar gegeven

17
mrt
2021

Maaseik verwelkomt in 2021 iedereen met open armen op het Van Eyck-jaar. Door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus werden de activiteiten rond het Van Eyckjaar in 2020 verplaatst naar 2021. Maaseik laat de toffe, inspirerende en interessante initiatieven die gepland waren echter niet verloren gaan. Aan de startlijn van dit bijzondere jaar staan twee kleppers op je te wachten: de expo ‘Door de bril van Van Eyck’ en het street art-festival waar thema’s uit werken van Jan Van Eyck uitvergroot worden in het straatbeeld.

Maaseik viert Van Eyck

Jan Van Eyck staat in 2021 centraal in zijn geboortestad Maaseik. Tal van activiteiten en evenementen over en rond het leven en werk van Van Eyck passeren tot einde januari 2022 de revue.

Sinds 1864 pronkt het standbeeld van Jan en Hubert Van Eyck op de Markt in Maaseik. Daarmee werd de link tussen de Meesters en de historische stad symbolisch en voor iedereen zichtbaar vereeuwigd. Het gaat echter niet om dode of stoffige materie. Van Eyck leeft en nodigt uit in Maaseik!

Door de bril van Van Eyck

Met de expo ‘Door de bril van Van Eyck’ zijn het de Musea Maaseik die de officiële aftrap van het Maaseiker Van Eyckjaar geven.

Archeologische vondsten, archieven en afbeeldingen uit de late middeleeuwen bieden ons vandaag veel informatie over het dagelijks leven toen. Daarnaast is ook het werk van Van Eyck een bron van informatie over dit verleden. Vaak worden door hedendaagse kunsthistorici Van Eycks oog voor detail, techniek en realisme in de verf gezet. Kijken naar Van Eycks werk is echter meer dan dat: het is als het ware binnentreden in de leefwereld van de gegoede middeleeuwen.

In de expo in Maaseik kan de bezoeker verkennen hoe archeologie en het werk van Jan Van Eyck elkaar aanvullen: welke objecten kan de archeoloog voor de bezoeker identificeren in de werken van deze Meester en wat vertellen ze ons over het doen en laten van stedelingen in de late middeleeuwen?

“De schilderijen van Jan Van Eyck spreken tot de verbeelding. Via de objecten in zijn schilderijen nemen we je in Maaseik mee op reis door een boeiend verhaal over het dagelijks leven in de late middeleeuwen,” zegt schepen Myriam Giebens.
Laat u verrassen door deze originele tentoonstelling, die de link legt tussen door Van Eyck geschilderde objecten en stukken uit hetzelfde tijdperk.


Street art: Van Eyck in graffiti

Met dit festival geeft Maaseik de aanzet tot de creatie van de grootse openluchtgalerie met elementen uit werken van Jan Van Eyck. Artiesten uit Nederland, Australië en Indonesië komen naar Maaseik om hun kunnen te tonen. De start door de artiesten van Studio Giftig wordt donderdag 18 maart gegeven op de gevel van het oude RTT-gebouw langs de Burgemeester Philipslaan. Tegen de zomer staat op vier gevels in Maaseik een graffiti-kunstwerk met een moderne en hedendaagse kijk op het werk van Van Eyck:

  • Houtstraat
  • Schillingsstraat
  • Hoek Rosmolenstraat/Pelserstraat
  • Burgemeester Philipslaan

Het is een boeiende wandeling langs gevels met pareltjes van street art. Tijdens deze kleurrijke tocht maak je kennis met de indrukwekkende street art die Maaseik rond de figuur Jan Van Eyck op een unieke en bijzondere manier voorstelt. Liefhebbers van street art, maar ook zij die het willen worden, kunnen in Maaseik hun hart ophalen. Op een aantal hoeken van de straat en op glazen trappenhallen in de binnenstad van Maaseik zijn er gigantische murals te vinden. Kunstwerken geïnspireerd op leven en werk van Van Eyck door gerenommeerde artiesten en door studenten van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik. Zij zorgen voor digitale graffiti-werken tegen het glas van de trappenhallen naar de parkeergarages Kloosterbempden en Bospoort.

Meer informatie over andere activiteiten via www.maaseik.be/van-eyck-2021.