Telenet stopt met zijn analoge radiosignaal. Televisie volgt later dit jaar

7
feb
2020
Op dinsdag 11 februari stopte Telenet met het analoge radiosignaal op zijn kabel. De afschakeling verloopt in fases tot 22 april. Het bedrijf wil hiermee ruimte vrijmaken op de kabel voor het toenemende digitale verkeer. Later dit jaar zal ook het analoge televisiesignaal worden stopgezet.
 
 

Radio

Tussen 11 februari en 22 april 2020 wordt het analoge radiosignaal via de kabel in heel Vlaanderen en Brussel in fases afgeschakeld. Het gaat alleen om radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos in huis zijn verbonden.  Radio luisteren in je auto zal bijvoorbeeld nog steeds werken.
Voor wie thuis naar de radio wil luisteren zijn er verschillende mogelijkheden. Onder andere naar de radio luisteren via een decoder van Telenet, internetradio, of DAB+.  Klanten kunnen ook nog steeds analoge radio beluisteren via een radioantenne. Telenet bezorgt alle klanten die dat vragen een gratis radioantenne.
 
 

Televisie 

Het afschakelen van het analoge televisiesignaal via de kabel gaat pas van start in december 2020. Vanaf 8 weken voor het afsluiten komt er een boodschap op alle zenders. Na het afsluiten van het analoge televisiesignaal krijgen klanten een pancarte te zien met meer informatie. Voor een groot deel van de klanten volstaat het om één keer de instelling van hun tv-toestel aan te passen. Ze kunnen dan de vertrouwde zenders ontvangen via een nieuw digitaal signaal. En dat tegen hetzelfde tarief van € 18,22 per maand. Daarvoor heeft de klant wel een tv-toestel van maximaal negen jaar oud nodig. Een andere oplossing is het aansluiten van een digicorder of digibox.  
 
 

Wanneer is jouw stad aan de beurt?  

Het afschakelen van het analoge televisiesignaal via de kabel gaat pas van start in december 2020. Vanaf de zomer voorziet Telenet een toepassing waarbij klanten op basis van hun klantnummer kunnen nagaan wanneer zij aan de beurt zijn. Als gemeente zal je dan ook op die manier kunnen nagaan wanneer het analoge televisiesignaal wordt afgeschakeld. Let wel op: onze netwerkregio’s lopen niet precies gelijk met de gemeentegrenzen. Hierdoor is het mogelijk dat verschillende inwoners van eenzelfde gemeente toch op een andere datum afgeschakeld worden. Telenet kan geen afzonderlijke informatie over geven over het aantal inwoners per gemeente dat nog analoog kijkt. 
 
 

Oplossingen? Hulp nodig?

Telenet wil zijn klanten maximaal bereiken met persoonlijke communicatie via mail en brief. Op de website www.telenet.be/signaalswitch kan je filmpjes en info vinden om na te gaan of je nog analoog kijkt of luistert. Je vindt er ook een stappenplan om de instellingen van jouw televisietoestel aan te passen.  Wie geen internettoegang heeft, kan ook altijd terecht bij het contactcenter (015 66 66 66) voor meer duiding en hulp.