Watermolen Erfgoedapp

14
jul
2020

Je smartphone als sleutel op de poort van de molens

Van een gezonde en sportieve fiets- of wandelvakantie genieten deze zomer of herfst in GrensPark Kempen~Broek in het Noorden van Limburg? Dat is helemaal in dit jaar. Want we herontdekken het eigen land als ideale vakantiebestemming vlak naast de deur. Maar neem tijdens je fietstochten of wandelingen wel je smartphone met daarop de Erfgoedapp mee. Want in GrensPark Kempen~Broek kun je met je smartphone samen met de Erfgoedapp het waterrad of de molensteen van een eeuwenoude watermolen of stoere windmolen laten draaien. Je Smartphone gebruik je simpel als virtuele sleutel op de poorten van veel molens. MolenNetwerk KempenBroek vzw stippelde daarvoor de Watermolenroute én de Grensmolenroute uit.


Fietsknooppuntennetwerk als wegwijzer

Genieten van oude, scheppende waterraderen, malende molenstenen en leuke dorpjes of de steden Maaseik en Bree die je op de Watermolenroute, een 45 km lange fietsroute, tegenkomt. De Grensmolenroute brengt je weer, telkens heen en weer over de grens, bij de wieken van de windmolens en de watermolens in Stramproy, Molenbeersel, Kessenich, Neeritter of Haler Beide molenfietsroutes vind je in de Erfgoedapp van het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, Faro. De routes zijn makkelijk te volgen via het Fietsknooppuntennetwerk.


De Watermolenroute verbindt 13 watermolens langs de Bosbeek en de Itterbeek. In hoofdzaak over rustige wegen fietsend, met af en toe een helling of afdaling, doorkruis je prachtige droge en natte natuurgebieden, bossen, heide, moerassen, akkers en weilanden. Door de Erfgoedapp word je steeds tijdig gewaarschuwd wanneer je een oude watermolen of ander bijzonder erfgoed langs de route nadert. De Grensmolenroute brengt je bij 4 windmolens en 5 watermolens aan beide zijden van de B/NL grens.


De molenaar of je smartphone als molengids

Onze molenaars en molenvrijwilligers vinden het leuk wanneer je bij hun draaiende molen in de remmen knijpt en binnen komt kijken. Ze zullen je gastvrij met veel enthousiasme het Verhaal van de Molen vertellen. Is een molen echter gesloten, dan kun je met de Erfgoedapp toch veel over de molen en zijn geschiedenis aan de weet komen. De Erfgoedapp werkt immers óók als een sleutel op de poort van de molen. Luister op je mobieltje naar de verhalen en bekijk filmpjes over de molen. Zo kom je veel aan de weet over de molens en de molenaars. Over de geschiedenis van de molens en de invloed van de molens op het landschap, de dorpen en de inwoners van deze streek.


Stap ook eens af bij een van de gezellige terrasjes onderweg of geniet van een zelf meegenomen picknick met streekproducten bij een van de rustpunten en picknickplekken onderweg. Een mooie, gezonde en leerrijke fietsroute lijkt daarmee gegarandeerd.


Over MolenNetwerk KempenBroek vzw

Binnen MolenNetwerk KempenBroek vzw werken enkele lokale en regionale molenverenigingen uit het gebied van GrensPark Kempen~Broek samen met het RLKM, GrensPark Kempen~Broek, gemeenten, toeristische diensten, VVV’s, moleneigenaren en molenbeheerders.

MolenNetwerk Kempen~Broek vzw zet zich in voor het ‘op de kaart zetten’ en toegankelijk maken van de 47 windmolens en watermolens, waarvan er veel nog regelmatig draaien en soms ook nog malen, in GrensPark Kempen~Broek. Naast de Watermolenroute stippelde MNKB ook de Grensmolenroute, Kempenmolenroute en Windmolenroute uit. Deze 4 fietsknooppuntenroutes zijn opgenomen in de Molenfolder/Molenfietskaart Kempen~Broek “Molens Vertellen Verhalen”.

De Grensmolenroute, Watermolenroute en de ‘Kollergang’, een wandeling langs de verdwenen stadsmolen van Weert, zijn nu in de Erfgoedapp van Faro opgenomen. Dit najaar volgt verder De Kempenmolenroute, een fietsroute langs de windmolens en watermolens van in de buurt van Bocholt, Hamont-Achel en Budel in het Nederlandse Cranendonck. In 2021 de Windmolenroute langs de windmolens van Weert en Nederweert.

Meer over MolenNetwerk KempenBroek vzw kan je lezen op internet via de website www.kempenbroekmolens.org en op Facebook.


De MolenAgenda voor GrensPark Kempen~broek vind je hier.