Watermolens in het Oeterdal

Langs één van de minst vervuilde beken, de Bos- of Oeterbeek, bevinden zich 12 watermolens, alle in nog  goede tot zeer goede staat. Deze beek is  één van de rijkste, zo niet dé rijkste molendrager van de provincie. Of er nu graan wordt gemalen of hout wordt gezaagd, de molens getuigen van een roemrijk verleden en spreken zowel jong als oud aan.

Bekijk hier een mooie film over de werking van de molens.

In het kader van de coronamaatregelen zullen alle molens gesloten zijn tot een nader te bepalen datum.
Deze datum is afhankelijk van de Nationale veiligheidsraad.

Klaaskensmolen

De Klaaskensmolen

In deze olieslagmolen uit 1548 valt weer heel wat te beleven. Het gebouw, in 1916 uitgebreid tot de enige houtzaagmolen op waterkracht in Vlaanderen, werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Wie interesse heeft voor een begeleide kennismaking, kan meemaken hoe hier op authentieke wijze planken worden gezaagd.

 

Openingsuren Klaaskensmolen

mei, juni en september:
elke 2de en 4de zondag van de maand
van 14 tot 17 uur
1 juli tot 31 augustus:
zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur

 

NeermolenDe Neermolen

In de schaduw van de Sint-Lambertuskerk, ligt de oudste molen van de Bosbeek. Reeds in 1330 werd er gewag gemaakt van deze graanmolen. De houten en lemen bouw ruimde in 1859 plaats voor de huidige constructie. Een gids vertelt je graag hoe hier graan tot meel wordt gemalen. De molenaars voegen onmiddellijk de daad bij het woord.

Openingsuren Neermolen

enkel op afspraak voor groepenStop tijdens een fiets- en/of wandeltocht zeker ook eens bij:

WurfeldermolenDe Wurfeldermolen

Deze goed bewaarde watermolen maalde al in 1560 het graan van de omstreken en bleef dit doen tot 1863. Hij deed ook enige tijd dienst als papiermolen. Getuige hiervan zijn de ventilatieluiken. Waarschijnlijk zorgden zij voor het drogen van het pas vervaardigde papier. In de molen zelf zijn nog steeds houten tandwielen aanwezig die tot het einde van de jaren '50 in gebruik waren. De molen is nog steeds in privé-bezit, maar verdient door zijn goede staat van onderhoud zeker een bezoekje.

DorpermolenDe Dorpermolen

Deze boekweitmolen is zonder twijfel de oudste molen van Opoeteren. Samen met de Sint-Dyonisiuskerk en het Bosbessenpleintje maakt hij dit dorpje ook zo betoverend mooi. De tand des tijds heeft voorzichtig geknaagd aan deze in 1859 herbouwde constructie uit 1530, maar het binnen- en buitenwerkzijn nog wonderwel intact. Hoewel het gebouw momenteel dient als opslagplaats voor veevoeders, kan de Dorpemolen nog steeds malen.

Openingsuren Dorpermolen
mei, juni en september: 
elke 1ste en 3de zondag van de maand 
van 14 tot 17 uur
1 juli tot 31 augustus: 
zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur

 

VolmolenDe Volmolen

De eerste volmolens werden gebouwd omtrent 1550, in Opoeteren zijn er drie volmolens bekend: Houbenmolen, Houtenmolen en de nu nog bestaande Volmolen op de grens met Neeroeteren.

 

 

Prijs: 
Klaaskensmolen en Dorpermolen
Individuelen gratis;
groepen: €2 per persoon per molen
scholen: €1 per molen

Contactinformatie