Watertoegangspoort Neeroeteren

27
jun
2024

Stad Maaseik maakte op donderdag 27 juni haar plannen bekend voor de ontwikkeling van een nieuwe toegangspoort naar Bergerven, die ze samen met Toerisme Vlaanderen, het Nationaal Park Hoge Kempen en de Vlaamse Waterweg plant te realiseren. Deze watertoegangspoort, die wordt gebouwd op de site van ’t Eilandje (Komweg), zal zich richten op natuur- en waterbeleving en zal de eerste in zijn soort zijn voor het Nationaal Park Hoge Kempen.

Maaseik het watermerk
Het project is een essentieel onderdeel van de nieuwe toekomstvisie van Maaseik, waarin de stad zichzelf profileert als een unieke stad aan het water waar natuurlijk water en historische creativiteit in elkaar versmelten tot een duurzame verbinding. De nieuwe toegangspoort sluit perfect aan bij deze visie en zal de aantrekkingskracht van de regio significant verhogen en verdere toeristische ontwikkelingen en ondernemerschap aanzwengelen

Fase 1: Architecturale verbinding
De eerste fase van het project omvat de bouw van een opvallende, maar perfect in de omgeving geïntegreerde brug voor fietsers en wandelaars. De brug zal een schakel zijn tussen verschillende landschappen en zal zo een verbinding realiseren tussen Grenspark Kempenbroek en Nationaal Park Hoge Kempen en ook de dorpskern en de lokale middenstand beter ontsluiten. Het ontwerpteam, bestaande uit Depot uit Maasmechelen, Buro Landschap uit Hasselt en BAS (ingenieur) uit Leuven, werkt graag mee aan uitdagende projecten die de regio mee vormgeven. Door de keuze voor sobere materialen gaat de brug op in de natuur, wat zorgt voor een harmonieuze landschappelijke integratie. Het ontwerp is een technisch en architecturaal hoogstandje dat zowel functioneel als esthetisch een meerwaarde biedt. Dit project zal niet alleen zorgen voor een uitzonderlijke beleving voor toeristen en het fietsen en wandelen richting Bergerven mogelijk maken. Het is zeker ook een missing link voor de lokale fietsers en wandelaars. De nieuwe brug zal immers het functioneel fietsen tussen Opoeteren en Neeroeteren, door een directe link met de Warstraat, aangenamer maken.

Bekijk hier de 3D renderings

Fase 2: Waterbelevingslandschap
In een latere fase wordt gewerkt aan de creatie van een waterbelevingslandschap op en rond de site. Via een wandelboulebard/belevingspad leiden we de bezoekers op een veilige manier naar de Watertoegangspoort. Op dit pad willen we kinderen op een speelse wijze kennis laten maken met de natuur. Het centrale thema en verhaal van het belevingspad zal rond de boomkikker opgebouwd worden.

Duurzaamheid en tijdloosheid
Het project streeft naar een duurzame en energiezuinige ontwikkeling, met een zo laag mogelijke ecologische footprint. De nieuwe watertoegangspoort zal niet alleen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontspanningswaarde in de regio, maar ook een tijdloos beeldmerk worden dat de identiteit van de regio versterkt. Met dit project willen we de verbinding tussen mens en natuur versterken, maar ook de recreatieve waarde en de belevingskwaliteit van de omgeving aanzienlijk verhogen.