Watertoegangspoort Neeroeteren kan van start

Stad Maaseik heeft de omgevingsvergunning verkregen voor de ontwikkeling van de nieuwe toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen: de Watertoegangspoort. Die vergunning is een belangrijke stap in het totaalproject dat zich uitstrekt van Neeroeteren-centrum tot aan het natuurgebied Bergerven. Het ambitieuze project is een samenwerking tussen Stad Maaseik, Toerisme Vlaanderen, Provincie Limburg, het Nationaal Park Hoge Kempen en de Vlaamse Waterweg.
Omgevingsvergunning goedgekeurd
‘De omgevingsvergunning, die door het Vlaams Gewest werd afgeleverd, omvat het bouwen van een fietsbrug, de omgevingsaanleg op het Eilandje en de benodigde fietsverbindingen richting de Warstraat en het natuurgebied Bergerven’, aldus Gunter Haeldermans, burgemeester van Stad Maaseik. Nu de omgevingsvergunning bekomen is, kan er worden gezocht naar een uitvoerder. ‘Om een geschikte aannemer te zoeken, wordt de selectieprocedure begin april opengesteld’, legt Myriam Giebens uit, eerste schepen van de Stad Maaseik. De start van de werken is gepland in het voorjaar van 2026. De bouw neemt ongeveer één jaar in beslag.
Eén met de omgeving
De fietsbrug is een voorbeeld van een functioneel en esthetisch ontwerp dat perfect geïntegreerd is in de omgeving. Ondanks de grote overspanning van ongeveer 80 meter oogt de fietsbrug bijzonder slank. Dankzij de uitvoering in weervast staal ontwikkelt ze bovendien een natuurlijke patine waardoor ze één wordt met de omgeving. 'Het project vormt naast een recreatieve verbinding ook een belangrijke functionele link tussen Opoeteren en Neeroeteren. De nieuwe brug is immers een veilig en aangenaam alternatief voor de meer noordelijk gelegen Kanaalstraat', zegt Marc Vereecken, schepen van Mobiliteit en Verkeer. ‘Uitgebreid voorafgaandelijk overleg heeft geleid tot een breed draagvlak, zowel bij de uitbaters van het Eilandje als bij de verschillende adviesinstanties die in de vergunningsprocedure werden geraadpleegd. Dat heeft geleid tot het vlot bekomen van een vergunning voor dit uitdagende project’, aldus een tevreden Joris Deckers, projectmanager van het studieteam bestaande uit Architectuur Depot, Buro Landschap en BAS ingenieursbureau.
Verbindend masterplan
Het project is een essentieel onderdeel van de nieuwe toekomstvisie op de ruime omgeving van Neeroeteren, dat werd vastgelegd in een masterplan. Daarbij ligt de focus op het creëren van een verbindende blauwgroene corridor op het kruispunt van de verschillende grote natuurgebieden: Nationaal Park Hoge Kempen en Grenspark Kempen-Broek. Het masterplan vormt de leidraad bij de uitvoering van de verschillende deelprojecten. Zo kaderen ook de huidige werken aan het Scholtisplein binnen deze totaalvisie. Een ‘groene draad’ doorheen het gehele project is ‘verbintenis tot stand brengen’, zowel tussen bewoners, bezoekers, buurten, diensten als de verschillende deelgemeenten.
Parallel aan de fietsbrug, wordt gewerkt aan de creatie van een waterbelevingslandschap op en rond de site. Dat omvat onder andere een belevingspad, dat start aan sporthal De Borg en dat bezoekers de kans geeft om de natuurlijke schoonheid van de omgeving op een unieke manier te ervaren. Het belevingspad heeft als doel om gezinnen met kinderen op een veilige en speelse manier te laten kennismaken met de natuurpracht van de omgeving. De aanwezigheid van de zeldzame boomkikker in het Natura 2000-gebied waarlangs de route loopt, vormt het onderwerp van het belevingspad.