Zorgwonen in Maaseik

7
dec
2023

Zorgwonen in Maaseik

Je doet aan zorgwonen als je maximaal 2 personen, waarvan minstens één 65 jaar of ouder is of hulpbehoevend is, in huis neemt.

Er zijn verschillende vormen van zorgwonen:

  1. Zorgwonen in een bestaande woning (in jouw woning of jij bij de oudere of hulpbehoevende)

  2. Zorgwonen in een bijgebouw bij een woning

  3. Zorgwonen in een tijdelijke verplaatsbare unit in de tuin van een woning

Feitelijk wonen er dan 2 gezinnen op 1 adres maar het is wel belangrijk dat zij fiscaal gezien als aparte gezinnen worden beschouwd om geen verlies te hebben van sociale uitkeringen of voordelen.

Een zorgwoning moet in de meeste gevallen gemeld worden bij Stad Maaseik. Dit kan door het aanvraagformulier met bijlage in te dienen bij het omgevingsloket van de Vlaamse Overheid (www.omgevingsloketvlaanderen.be). Maak zeker een afspraak bij de dienst omgeving voor hulp via https://afspraken.maaseik.be/services of telefonisch.

Bij uitbreidingen van de woning om een zorgwoning te realiseren is er mogelijk een vergunning nodig. Neem hiervoor zeker ook contact op met de dienst omgeving van de stad Maaseik via omgeving@maaseik.be, https://afspraken.maaseik.be/services of telefonisch.

Van zodra de zorgwoning gerealiseerd mag worden kan je aan de slag. Is je zorgwoning klaar dan kan de oudere of hulpbehoevende zich op het bestaande huisnummer van de woning inschrijven bij de stad Maaseik. Zij krijgen dan van de stad een 'Z-code' zodat ze als apart huishouden worden beschouwd.

In de brochure 'Zorgwonen' kan je meer informatie terugvinden over alle mogelijkheden, voorwaarden,…