RivierPark Maasvallei dingt mee naar erkenning als Landschapspark

1
jun
2023

25 partners dienen samen de aanvraag in

Op 31 mei 2023 dient de gebiedscoalitie achter het RivierPark Maasvallei – aan beide oevers van de Maas – een kandidatuur in om als ‘Landschapspark’ te worden erkend door de Vlaamse overheid. Het team RivierPark Maasvallei, onderdeel van RLKM, rondt met het indienen van de kandidatuur een proces van anderhalf jaar af, in afwachting van het verdict van de jury. Hoewel het RivierPark Maasvallei al in 2008 werd opgericht, is een erkenning als Landschapspark weer een belangrijke stap in de toekomstige ontwikkeling van het gebied.

De Maas verbindt. Dat weten Maaslanders – of ze nu aan de Vlaamse of de Nederlandse oever wonen – al eeuwenlang. Ook vandaag genieten bezoekers van grensoverschrijdende riviernatuur, die ze via veerpontjes en grensoverschrijdende routes kunnen ervaren. In een‘Landschapsbiografie’, die op 15 juni nog feestelijk boven de doopvont wordt gehouden samen met iedereen die er aan meewerkte, wordt het verhaal van de Maas ontrafelt. Hoe de Maas de bredere regio vormgaf, hoe ze hier verschilt van de andere trajecten tussen bron en monding, en hoe de mens al gauw trachtte de rivier te controleren, met grote omwentelingen tot gevolg in de 20ste en 21ste eeuw.

In het‘Masterplan’ bestendigen de partners van het RivierPark – 11 gemeenten, 2 provincies en 12 partnerorganisaties – de visie op het gebied voor de komende 24 jaar. Die visie is er één van eenvoud: samen streven naar een rivierlandschap in balans, inzetten op kennis en waardering voor de Maas bij bewoners en bezoekers, en internationaal samenwerken. Die samenwerking is cruciaal voor de (klimaat)uitdagingen van de toekomst. Toch valt er net door die eenvoud veel te beleven voor wandelaars (of meer avontuurlijke struiners), fietsers, water- en natuurliefhebbers. De rivier en haar landschap vormen dé drager voor ontelbare watervogels en kruiden, voor duurzame recreatie, voor bijzondere landbouwproducten en voor vele ambassadeurs. Kortom: voor leven langs de Maas.

Tot slot dienen de partners ook een ‘Operationeel plan’ in, met concrete acties voor de komende zes jaar. Een greep uit de plannen van de partners: ontharding, vergroening en restauratie in verschillende Maasdorpen, de nieuwe brug Maaseik-Roosteren en Borgharen-Bosscherveld, de promotie van wijn (beschermde oorsprongsbenaming Maasvallei) en andere vormen van landbouw, Kunst aan de Maas, de ontwikkeling van nieuwe riviernatuur om de Maas nog beter opgewassen te maken tegen hoogwaters én tegen droogte.  

Een erkenning als Landschapspark zorgt voor bijkomende financiële middelen om het unieke RivierPark Maasvallei gecoördineerd te kunnen laten uitgroeien, en zou een enorme opsteker zijn voor de weg die de partners samen afleggen.

Algemeen: www.rivierparkmaasvallei.eu

Over de kandidatuur: www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/over-ons/kandidaat-landschapspark