Afdelingen en collecties

Volwassenenafdeling en jongerenhoek

bibliotheek Maaseik zelfbedieningsbalies

In de volwassenenafdeling tref je de volgende collecties aan: alle fictieboeken, luisterboeken en informatieve materialen voor volwassenen, tijdschriften, speelfilms en televisieseries op DVD, stripverhalen en graphic novels. Verder kunnen de bezoekers er gebruik maken van 5 internetcomputers en enkele computers om de catalogus te raadplegen. In de leeshoek zijn dagelijks zeven kranten beschikbaar.

In de gezellige jongerenhoek bieden we A en AD-boeken (in meerdere talen) aan. Je vindt er ook een mooie collectie games. Deze games zijn uitleenbaar, je kan ze ook ter plekke uitproberen via twee testconsoles.

Jeugdafdeling

 bibliotheek Maaseik jeugdafdeling

 

  

 

In de jeugdafdeling, die ook op de gelijkvloers gevestigd is, staan alle materialen voor kinderen tot 12 jaar bij elkaar, met uitzondering van de stripverhalen. De allerkleinsten kunnen er gebruik maken van een mooi ingerichte peuterhoek. 

Muziekafdeling

Op de eerste verdieping vinden muziekliefhebbers hun gading in onze muziekafdeling. Die bestaat niet alleen uit een uitgebreide cd-collectie, maar ook Dvd’s en een aantal boeken.

Leeszaal

bibliotheek Maaseik leeszaal tafel Leo Klein 

 

 

  

In de leeszaal kunnen bezoekers in alle rust lezen en studeren. Tijdens de blokperiodes organiseert de bibliotheek er een Blokbar. Als je daar gebruik van wil maken, moet je wel reserveren, de info is te vinden op de website van de bibliotheek (https://maaseik.bibliotheek.be).

Bibliotheekgebruikers lenen hun materialen volledig zelfstandig uit via zelfbedieningsbalies. Betalingen gebeuren met behulp van een betaalautomaat.

In de buurt van de zelfbedieningsbalies tref je een ‘net terug’-kast aan. Alle materialen die daar staan, kan je meteen weer ontlenen. Aan de klantenservicebalie staat personeel ter beschikking om bezoekers van dienst te zijn met vragen over lidmaatschap en uitleningen, het aanvragen en afhalen van reservaties of interbibliothecaire aanvragen, inhoudelijke vragen over collecties, aanmeldingen voor internetgebruik,…

Er is ook een infopunt in de jeugdafdeling, dat bemand is op drukke momenten en tijdens klasuitleningen.

De bibliotheek biedt speciale collecties aan voor slechtzienden. Naast grootletterboeken en luisterboeken bevinden er zich ook een 500-tal Daisy-boeken voor diverse leeftijden in de collectie. Daisy-boeken zijn cd's waarop een boek wordt voorgelezen. De Daisy-boeken zijn vooral geschikt voor slechtzienden, mensen met dyslexie of mensen die niet lang een boek kunnen vasthouden. Het voordeel van de Daisy-boeken is dat ze in vergelijking met gewone luisterboeken heel wat meer functionaliteiten hebben. Je kan ze namelijk digitaal doorbladeren, van een digitale bladwijzer voorzien, afspelen op je eigen tempo enz. 

Contactinformatie