Leesclub

 

Programma 2017-2018

leesclub seizoen 2017-2018

Woensdag 11 oktober 2017:  Oksana :  een ballet   /  Donald Niedekker 

In korte suggestieve scènes beschrijft Niedekker het leven van Lena, een balletdanseres die vlucht naar het Westen, op zoek naar geluk. Lena wordt geboren in een dorp bij Tsjernobyl en groeit op bij haar grootmoeder nadat ze haar ouders bij de ramp heeft verloren. Ze wil balletdanseres worden, maar als die carrière na een zware blessure is afgesloten, besluit ze haar geluk in het Westen te zoeken. Na een nachtmerrieachtige boottocht raakt ze verstrikt in de vrouwenhandel. De Nederlandse auteur Donald Niedekker  (°1963)  stond met dit boek op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs 2017. Hij heeft de titel niet in de wacht kunnen slepen (die eer viel te beurt aan Jeroen Olyslaegers) maar “Oksana: een ballet” is een pareltje dat we jullie niet graag willen onthouden. Meer nog… we maken er een heel speciale bespreking van in aanwezigheid van de auteur.

Woensdag 15 november 2017:  Kalme chaos  / Sandro Veronesi

Het verhaal gaat over een vader wiens waardenpatroon van de ene op de andere dag overhoop gegooid wordt, na het plotse overlijden van zijn vrouw. De Italiaanse auteur Sandro Veronesi (°1959) kreeg voor deze roman uit  2005 de meest prestigieuze literatuurprijs van Italië, de Premio Strega en de Franse Prix Femina voor de beste buitenlandse auteur.

Woensdag 13 december 2017:  Gaan, ging, gegaan / Jenny Erpenbeck     

Actuele roman over een professor die met emeritaat gaat en bij toeval in contact komt met in Berlijn bivakkerende vluchtelingen uit Afrika. Door de gesprekken die hij met hen voert, ontvouwt zich een realistisch panorama van de lotgevallen van de asielzoekende ontheemden die tot werkloosheid zijn veroordeeld. Zo ontstaat een soort feitenroman, die op genuanceerde manier de vluchtelingenproblematiek thematiseert. Slim vervlecht Jenny Erpenbeck (°1967) dit actuele thema met de Duitse geschiedenis. Een literaire roman met filosofische diepgang, die onsentimenteel, maar wel pijnlijk duidelijk maakt voor welke barrières de gemiddelde asielzoeker zich geplaatst ziet. Jenny Erpenbeck geldt in Duitsland momenteel als een zeer prominente auteur. Het boek stond op de shortlist van de Deutscher Buchpreis 2015.

Woensdag 14 februari 2018:  Jij zegt het / Connie Palmen

De Nederlandse auteur Connie Palmen (°1955) moeten we jullie natuurlijk niet meer voorstellen. Al sinds  haar debuut “de wetten” uit 1991 staat ze garant voor bestsellers en jubelende recensies. Denk maar aan “de vriendschap” (1995), “I.M.” (1998) en haar meest recente succes  “Jij zegt het” (2015). Hierin construeert Connie Palmen een fictieve autobiografie van de Engelse dichter Ted Hughes (°1930-+1998), echtgenoot van dichteres-schrijfster Sylvia Plath (°1932-+1963). Een roman bespreken over een liefdespaar uit de literatuur, wat kan er toepasselijker zijn op een Valentijnavond?

Woensdag 28 maart 2018: Kroniek van een aangekondigde dood  / Gabriel Garcia Marquez + Het dwaallicht / Willem Elsschot

Twee dunne boekjes van grote auteurs! We serveren Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez, (Colombia, °1927 – +2014),  hét icoon van de Zuid-Amerikaanse literatuur in combinatie met onze eigen Willem Elsschot (Antwerpen, °1882 – +1960). 

Woensdag 16 mei 2018: “Wat is jouw lievelingsboek?”

We gaan op een originele manier aan de slag met julie lievelingsboeken en suggesties. Verwacht je aan een verrassende aanpak en wees er maar zeker van dat het een uitdagende, prikkelende, interactieve avond wordt!  

Praktische informatie De besprekingen vinden telkens plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur. Begeleiding: Marietje Broens Maximum aantal deelnemers: 20  Kostprijs: 30 euro   We stellen de fysieke exemplaren van elk boek tijdig ter beschikking aan alle deelnemers. 

Wil je graag deelnemen?

De leesclub is volzet voor seizoen 2017-2018, je kan dus niet meer inschrijven!

Contactinformatie

Contactpersonen