Leesclub bibliotheek

De bibliotheek van Maaseik organiseert (i.s.m. Davidsfonds Maaseik) het zestiende seizoen van de leesclub.   

leesclub seizoen 2019-2020 covers

Programma   

Woensdag 9 oktober: Het verhaal van de dienstmaagd / Margaret Atwood

In “The handmaid’s tale” beschrijft de Canadese schrijfster de ervaringen van een Amerikaanse vrouw in de 21e eeuw als godsdienstfanaten aan de macht zijn in de Verenigde Staten. Bekroond met de Arthur C. Clarke Award als beste SF van 1987 ; in 1990 verfilmd en sinds vorig jaar een hype dankzij de op het boek gebaseerde, gelijknamige TV-serie. De titel circuleert al enkele jaren op onze lijstjes met potentieel interessante titels voor de leesclub.

Woensdag 13 november: Patricia / Peter Terrin

Astrid is een succesvolle eventmanager van negenendertig. Juist wanneer haar baan en het moederschap haar even te veel worden, valt haar iPhone in het bad van haar zoontje. Voor de buitenwereld, die haar voortdurend opeist, is ze plots onbereikbaar, als van de aardbol verdwenen. Ze doet het ondenkbare: ze loopt het huis uit, start haar auto en rijdt weg uit de villawijk.  Patricia (2018) is een spannende, maar bevreemdende roman.  Peter Terrin is een Vlaams schrijver. Hij won in 2010 de Europese Literatuurprijs met “De bewaker”.

Woensdag 18 december: Het zoutpad: over oude wegen naar een nieuw begin / Raynor Winn

Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen. Hun oude boerderij in Wales hebben ze in de loop der tijd steen voor steen opgeknapt en omgebouwd tot een goedlopende B&B. Dan raken ze binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coastal Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer. Met twee rugzakken en een kleine tent beginnen ze hun wandeltocht door het oeroude, verweerde landschap van rotsen, kliffen, zee en lucht. En dan gebeurt het. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis. Raynor Winn is een langeafstandswandelaar en schrijfster. Zij woont en werkt in Cornwall. Het zoutpad (2019) is haar debuut. 

Woensdag 12 februari: Een soort van liefde / Alicja Gescinska

Na de dood van haar vader, een gerenommeerde professor Duitse cultuurgeschiedenis, staat Elisabeth voor de taak zijn huis leeg te maken. Doordat ze nooit goed met haar vader op kon schieten, lijkt deze opdracht aanvankelijk niet erg zwaar. Maar wanneer Elisabeth een brief ontvangt, geadresseerd aan haar vader, openen zich kamers van het verleden waarvan ze niets wist. Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is een Pools-Belgische filosofe, schrijfster en tv-maakster. Ze schreef al meerdere boeken, maar “Een soort van liefde” (2016) is haar eerste roman. Een roman waarin alle schakeringen van de liefde zich manifesteren, ideaal dus voor Valentijn (14/2).

Woensdag 25 maart: Een odyssee: een vader, een zoon, een epos / Daniel Mendelsohn

Daniel Mendelsohn, een Amerikaanse classicus, auteur en vertaler, vertelt in Een Odyssee (2018) hoe zijn 80-jarige vader, een wiskundige, college bij hem gaat volgen over de Odyssee en hoe de bestudering van dit oude Griekse epos hun relatie verdiept. Mendelsohn paart essayistiek aan biografie en betoont zich een schitterende gids.

Woensdag 29 april: Ulysses / James Joyce (vertaald door Paul Claes)

Dit is ons honderdste leesclubboek en daarvoor moesten we iets heel speciaals selecteren!

James Joyce (Dublin, 2 februari 1882 – Zürich, 13 januari 1941) was een Iers schrijver die wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Zijn hoofdwerk is de roman Ulysses (1922), een grote klassieker uit de wereldliteratuur. Ulysses wordt gezien als de belangrijkste exponent uit de modernistische literatuur. Een werk van 859 pagina’s waarvan elke literatuurliefhebber op zijn minst geproefd moet hebben! De roman beschrijft achttien episoden uit één dag in het leven van een joodse advertentiecolporteur in Dublin in het jaar 1904, analoog aan de "Odyssee" van Homerus. De bespreking ligt dus een beetje in het verlengde van die van 25 maart.

Praktische informatie

De besprekingen vinden telkens plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Begeleiding: Marietje Broens (met ondersteuning door Marita Vande Broek)

We stellen de fysieke exemplaren van elk boek tijdig ter beschikking aan alle deelnemers. 

 

Wil je graag deelnemen?

De leesclub is volzet.

Contactinformatie

Contactpersonen