Leesclub bibliotheek

In het najaar start de bibliotheek van Maaseik (i.s.m. Davidsfonds Maaseik) met het vijftiende seizoen van de leesclub. De leesclub is VOLZET. Gelieve dus niet meer in te schrijven!

 

 

Programma  

Woensdag 3 oktober 2018: La Superba /  Ilja Leonard Pfeijffer 

Ilja Leonard Pfeijffer woont in Genua sinds 2008. Hij  doet per brief aan een vriend verslag van zijn uitbundige leven in de Italiaanse stad. Bekroond met de Libris Literatuurprijs in 2014, de Inktaap in 2015 en de  KANTL-prijs in 2016.

Woensdag 7 november 2018:   Candide, of het optimisme / Voltaire

Elke seizoen zit er minstens één klassieker uit de literatuurgeschiedenis tussen de besprekingen. Deze keer lezen we een filosofische vertelling uit 1759 van Voltaire, de bekendste Franse filosoof uit de Verlichting. Ondanks de moralistische strekking is Candide een amusant en onderhoudend verhaal en om het goed leesbaar te houden, kiezen we voor een recente vertaling.

Woensdag 12 december 2018:  Zwart: Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen 

Twintig Afro-Europese schrijvers uit Nederland en Vlaanderen bestormen in dit boek de euro centristische burcht en zetten een bevrijdend verhaal neer dat in de Lage Landen dringend geschreven moest worden. Noem het gerust een “zelfhulpboek voor witte mensen”.

Woensdag 13 februari 2019:  Het verhaal van de dienstmaagd / Margaret Atwood 

In “The handmaid’s tale” beschrijft de Canadese schrijfster de ervaringen van een Amerikaanse vrouw in de 21e eeuw als godsdienstfanaten aan de macht zijn in de Verenigde Staten. Bekroond met de Arthur C. Clarke Award als beste SF van 1987 ; in 1990 verfilmd en op dit moment een hype dankzij de op het boek gebaseerde, gelijknamige TV-serie. De titel circuleert al enkele jaren op onze lijstjes met  potentieel interessante titels voor de leesclub.

Woensdag 20 maart 2019:  Oorlog en terpentijn / Stefan Hertmans  + Woesten / Kris Van Steenberge

We combineren twee romans over de Eerste Wereldoorlog: Stefan Hertmans behaalde met “oorlog en terpentijn” o.a. de AKO-Literatuurprijs 2014. Kris Van Steenberge sleepte met “Woesten” datzelfde jaar de debuutprijs voor het beste Vlaamse prozadebuut in de wacht.  Kris Van Steenberge is een week later onze gast. Hij geeft een lezing op woensdagavond 27 maart 2019 in de bibliotheek van Maaseik!

Woensdag 8 mei 2019:  Niemand hield van Billie Vuist / Marnix Peeters

Maak kennis met het enfant terrible van de Vlaamse literatuur. Neen, we hebben het niet over Herman Brusselmans maar over Marnix Peeters! Vanaf een berg in de Oostkantons, de ideale voedingsbodem voor zijn zwart komische verbeelding, heeft hij ons de laatste jaren verwend met een aantal fantasierijke romans. Niemand hield van Billie Vuist uit 2015 is hiervan een prachtig voorbeeld. Noem het absurd, grotesk of “over the top” hoe hij een pedofilienetwerk in kaart brengt. Tegelijk is het als lezer snoepen van dit dolkomisch verhaal vol briljante spitsvondigheden en buitenissige personages in een virtuoos spel met taal. Marnix Peeters is een week later onze gast. Hij geeft een lezing op woensdagavond 15 mei 2019 in de bibliotheek van Maaseik!

Praktische informatie De besprekingen vinden telkens plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur. Begeleiding: Marietje Broens Maximum aantal deelnemers: 20  Kostprijs: 30 euro  We stellen de fysieke exemplaren van elk boek tijdig ter beschikking aan alle deelnemers. 

 

Wil je graag deelnemen?

De leesclub is VOLZET!

leesclub seizoen 2018-2019 covers

Contactinformatie

Contactpersonen