tintelkoffer.jpg

Tintelkoffer voor kleuters

Plattelandsklassen vzw is blij om hun nieuwe kleuterkoffer voor te stellen. 

De tintelkoffer voor kleuters werd gemaakt in het kader van het Leaderproject ‘Tintelboeren’ en kreeg daarvoor ondersteuning van Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg. De spellen en verhalen die in deze koffer zitten werden ontwikkeld om kinderen in het kleuteronderwijs op een plezante manier in contact te brengen met de oorsprong van de voeding. Een antwoord op de vraag: "Waar komt het eten vandaan dat elke dag op ons bord ligt?"

Inhoud van het koffer

1. Filokuikens

Filokuikens is een methode om te filosoferen met kleuters. Je kan het ook benoemen als Filofantaseren. Het lijkt zweverig maar het doel van deze tool is dat je de kinderen vrij leert denken. Bij het filosoferen zijn er geen juiste of foute antwoorden en dat geeft aan elk kind de zekerheid dat ze niets doms kunnen zeggen. Als ze dat goed beseffen durven ze beter antwoorden te geven op vragen en durven ze ook hun gedachten de vrije loop te laten gaan. Een tip, het is goede manier om met kinderen te doen voordat je hen op een creatieve manier aan de slag wil laten gaan.

Elke leerkracht kan dit in de klas uitvoeren mits de handleiding goed te lezen en toe te passen. Extra tool is de Filokuikenhoed, die zit erbij om een andere sfeer te creëren tijdens het filofantaseren.

2. Tintelverhaal

Het verhaal van kuikentje Zazou vertelt op 16 borden hoe de eerste dagen van een kuikentje eruit zien.

 3. Tintelmoeven

Het doel van Tintelmoeven is dat de kinderen tijdens een thema week over de boerderij, turnen in dat thema. Het verloop van dit  bewegingsspel met dobbelstenen wordt door de kinderen, of de dobbelstenen die de kinderen werpen, bepaald. Ieder kind krijgt een zeiltje met een dierenkop erop, waar ze op moeten gaan staan. De dobbelstenen bepalen welke de beweging is die ze moeten maken en wie die beweging mag uitvoeren. Dit spel kan door elke leeftijdsgroep gespeeld worden omdat de moeilijkheidsgraad wordt bepaald door het aantal dobbelstenen je gebruikt en het aantal keren je de dobbelsteen gooit.

4. Tintel-makedo

Makedo is veilig gereedschap voor kinderen en we hebben dit in de box opgenomen omdat het de perfecte tool is om STEM-activiteiten mee te doen. Uit een grote kartonnendoos kan je leuke dieren snijden en aan elkaar schroeven. Tip: laat de kinderen een levensgrote tractor maken of laat de kinderen zelf een stal knutselen.

Er zitten 4 plannetjes en makedo gereedschap in het gele zakje waarmee je kan starten.

5. Handleidingen  

Van elk spel zit er een handleiding in het mapje HANDLEIDINGEN

 

De bedoeling van deze koffer is dat scholen deze gratis kunnen ontlenen uit jullie bibliotheek.

Voor vragen kan je terecht bij Karlijn Van Duffel: T. 0473 82 61 34 of karlijn.van.duffel@plattelandsklassen.be.