thuisbatterij.jpg

Thuisbatterij

De Vlaamse overheid biedt vanaf 1 augustus 2019 een batterijpremie.

Voorlopig kan je tot eind 2020 een premie aanvragen.

Met een thuisbatterij maak je jezelf onafhankelijk van het elektriciteitsnet en wordt de geproduceerde energie van je zonnepanelen opgeslagen.

In ons klimaat is het echter niet mogelijk om 100% onafhankelijk te worden. De wintermaanden zijn te donker en dan leveren de zonnepanelen te weinig capaciteit om de thuis batterij genoeg op te laden zodat deze de woning van stroom kan voorzien. Tijdens deze maanden zal je nog op het elektriciteitsnet moeten beroepen. Een thuisaccu biedt je een maximale onafhankelijkheid van 80%.

Met een batterij kan je opslaan en terug ontladen wanneer je dat het beste uitkomt. Voorwaarde is natuurlijk wel de digitale meter die de afname en injectie apart registreert. Vandaag is de prijs van de batterij nog steeds zeer hoog ten opzichte van het geschatte rendement maar deze maatregel rond de subsidiëring van batterijen is toch een stap vooruit.

Voorzie genoeg plaats!

Eerst en vooral moet je voldoende ruimte voorzien. Een thuisbatterij wordt binnen of buiten aan een muur opgehangen.

Op dit moment moet je al gauw een vierkante meter voorzien om ze te kunnen plaatsen. Een model weegt een kleine 100kg. De muur die je voor ogen hebt moet daarom voldoende draagkracht hebben.

 

Zonnepanelen en thuisbatterij kopen

  • Ik heb nog geen zonnepanelen

In dit geval is het niet de bedoeling om goedkoop energie op te kunnen wekken en te gebruiken maar eerder om onafhankelijk van het net te kunnen zijn bij stroompannes.

  • Ik heb al zonnepanelen

Bij de aankoop van een thuisbatterij wordt er een compatible omvormer geplaatst die zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij bedient. Bij de aankoop van sommige thuisbatterijen is er een omvormer inbegrepen, bij andere moet je deze zelf nog aankopen.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De prijzen liggen momenteel tussen 4.300 euro en 10.000 euro afhankelijk van het merk en de capaciteit.

Een gemiddeld gezin verbruikt zo’n 9,6 kWh per dag.