wolf banner menu

De wolf in Vlaanderen

Sinds enkele jaren leven er opnieuw wolven in Vlaanderen. Maaseik behoort tot het wolven-risico-gebied. 

Informatie voor veehouders

Informatie voor jeugdbewegingen

Informatie ter ondersteuning van veehouders

Het is al meer dan 100 jaar geleden dat we in onze contreien als mens en ondernemer rekening moesten houden met de wolf.  We horen en lezen vaak dat schapen en ander (klein)vee makkelijke prooien vormen, omdat ze opgesloten zitten en weinig weerstand bieden. Het Wolven plan Vlaanderen initieert de nodige acties om de bedreigde soort te beschermen én om een samenleving met de wolf mogelijk te maken. 

Veehouders kunnen hun dieren het best beschermen door de omheining wolfwerend te maken. Ze kunnen terecht bij het Wolf Fencing Team (www.wolffencing.be) voor technisch advies, begeleiding bij administratie en hulp bij de plaatsing. Om veehouders nog meer ondersteuning te bieden, werkte het Agentschap voor Natuur en Bos samen met het Wolf Fencing Team een brochure en filmpje uit. Hierin worden alle mogelijke maatregelen en benodigdheden voor wolfwerende maatregelen uitgelegd en verduidelijkt. 

Brochure

Filmpje wolfwerend omheining

Filmpje hoe beschermen tegen de wolf

De  vzw  Vlaamse  Schapenhouderij en RCC-Belgium ontwikkelden ok een informatiefolder om zowel de particulieren als de beroepsmatige veehouders te motiveren en te adviseren om hun percelen wolfproof af te sluiten.  

Informatiefolder voor veehouders in wolven-risico-gebied

Informatie voor jeugdbewegingen

Maaseik en dan vooral de deelgemeenten Neeroeteren en Opoeteren zijn een populaire bestemming voor heel wat jeugdbewgingen om hun jaarlijks kamp door te brengen.
Waar moet je mee rekening houden als je op kamp gaat in wolvengebied? Je leest er alles over in deze brochure van Natuur en Bos.

Brochure op kamp in wolvengebied

Nog meer informatie rond de wolf in Vlaanderen: www.natuurenbos/wolf.

Contactinformatie