Bestrijding Aziatische hoornaar

16
feb
2024

Voorjaarszoekactie ‘Spring Trapping’  -  Aziatische hoornaar

De opmars van de Aziatische hoornaar neemt toe, ook in onze omgeving. Deze Aziatische hoornaar vormt, in tegenstelling tot de Europese variant, een gevaar voor de bijenvolken en wilde bijen. Het is daarom belangrijk de populatie in te perken. Dit gebeurt door het in kaart brengen en verdelgen van aanwezige nesten.

In het voorjaar zullen de koninginnen op zoek gaan naar nieuwe plaatsen om een primair nest te beginnen bouwen. Omdat het aantal nesten de afgelopen jaren enorm is toegenomen, worden in het Maasland (Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Maaseik, Kinrooi) de krachten gebundeld en wordt er dit voorjaar een voorjaarzoekactie naar de Aziatische Hoornaar georganiseerd onder de noemer ‘Spring trapping’. Dit initiatief is een samenwerking tussen de verschillende gemeentebesturen en de lokale imkersverenigingen.

 

Concreet gaan we op zoek naar 5 x 100 vrijwilligers (100 per gemeente) of AH-spotters die een selectieve val in hun tuin willen plaatsen en deze regelmatig controleren. 

 

Deze vallen worden met een lokvloeistof in de tuin geplaatst. In deze vallen zullen verschillende insecten terecht komen, maar de koningin van de Aziatische hoornaar kan er niet meer uit. De bedoeling is om de koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen zodat ze niet verder een nest kunnen uitbouwen en zich zouden vermeerderen en verspreiden. Het plaatsen van een val is veilig en ongevaarlijk. Het vraagt echter wel een regelmatige controle.

 

Inwoners die geïnteresseerd zijn om mee te werken en een koninginnenval in hun tuin willen plaatsen, kunnen vrijblijvend inschrijven voor een infodag over de Aziatische hoornaar in één van de deelnemende gemeenten.Na registratie krijgen de vrijwilligers de selectieve val met handleiding mee naar huis.

 

De infodagen over de voorjaarsactie en het plaatsen van lentevallen vinden plaats

  • op 9 maart in de Kinderboerderij Pietersheim, Neerharenweg 12, 3620 Lanaken
  • op 16 maart bij Bezoekerscentrum Connecterra Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen
  • op 9 maart in zaal Aud Lanker, Kruisstraat 7, 3650 Lanklaar
  • op 9 maart in het CC Neeroeteren, Scholtisplein 2, 3680 Maaseik
  • op 9 maart in het gemeentehuis, Breeërsteenweg 146, 3640 Kinrooi

telkens vanaf 10.00 tot 16.00 uur

 

Aanmelden kan via mail of telefonisch bij de gemeente:

 

Later in het jaar volgt er nog een gerichte actie om nesten van de Aziatische hoornaar actief op te sporen. Hierover wordt later nog gecommuniceerd.

 

Vanuit de Limburgse Imkersbond is er voor iedere gemeente een contactpersoon beschikbaar.

U kunt hier een vraag stellen of een melding doen.