van-eyck.jpg

2021: het jaar van Vlaamse Meester Jan Van Eyck

VAN.EYCK@MAASEIK

2020 zou het jaar van Jan Van Eyck worden ... Maar corona strooide roet in het eten. Toch willen we als stad, waar deze Vlaamse meester zijn roots liggen, in 2021 deze beroemde schilder van het Lam Gods, op een hedendaagse én eigenzinnige manier in de kijker zetten.Tentoonstelling 'Door de bril van Van Eyck'
Van zaterdag 6 maart tot zondag 30 mei 2021

Er werd al heel wat onderzoek gedaan naar Van Eyck als schilder, de symboliek in zijn werken en de innoverende technieken die hij beheerste. Maar wat leert een werk van Van Eyck ons over zijn tijdgenoten en de voorwerpen die ze gebruikten?”Kijken naar een paneel van Van Eyck is immers kijken doorheen een venster naar de 15de eeuw! Aan de hand van een selectie van archeologische voorwerpen brengt Musea Maaseik de bezoeker dichter bij het leven in de middeleeuwen in Maaseik en omstreken.

  •  Inkom voor musea en tentoonstelling: € 2 tot € 6 . Gratis voor inwoners van Maaseik!

  • Locatie: Musea Maaseik, Markt 45, Maaseik

  • Organisatie: www.museamaaseik.be.

Van Eyck goes graffiti
Vanaf midden maart 2021 kan je de street art artiesten aan het werk zien.

Graffiti kunstwerken op enkele gevels en glazen trappenhallen in de binnenstad van Maaseik, geïnspireerd op leven en werk van Van Eyck door internationale gerenommeerde artiesten en studenten van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik.

Dit kunstproject wordt mee opgenomen in het Street Art Festival.

Organisatie: diensten Cultuur, Jeugd en de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik

Overige activiteiten en publicaties rond het Van Eyckjaar

  • Het tweede Van Eycksymposium: zaterdag 6 november 2021
  • Concert van Aqui'AlterA: zondag 28 november 2021 
  • Publicatie van de ‘Van Eyck Consensus’ voor verschillende (onderwijs)doelgroepen. Over deze ‘consensus’ en de ‘herkomst van de gebroeders Van Eyck’ verschenen in het tijdschrift De Maaseikenaar in dit Van Eyckjaar 2020 meerdere artikels. Deel 4 verschijnt volgende week in de 4de editie 2020 van De Maaseikenaar. De vier delen kan men downloaden via deze link.